Syntrus Achmea koopt 163 middenhuur-woningen in Amsterdam-Noord

09.09.2019
Image

Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft voor twee pensioenfondsen 163 nog te bouwen middenhuur-appartementen gekocht in Amsterdam-Noord. De woningen komen in het nieuwe stationsgebied van de Noord/Zuid-lijn en variëren in grootte tussen de 40 m² en 74 m² (gemiddeld 57 m2).

Met de gemeente zijn, aldus het persbericht, afspraken gemaakt over de aanvangshuren en de jaarlijkse huurverhoging om de betaalbaarheid ook op langere termijn te waarborgen. Over de precieze aard van die afspraken geven beide fondsen geen nadere toelichting. Ook de gemeente Amsterdam hult zich in stilzwijgen. Syntrus eist wat betreft de aanvangshuur, toekomstige huurverhogingen en de duur van de afspraken geheimhouding, aldus een woordvoerder.

Wel reageert PBL Pensioen in algemene zin. “Deze woningen sluiten aan bij de grote vraag naar betaalbare huisvesting voor een- en tweepersoonshuishoudens binnen de ring van Amsterdam”, zegt Henk Onstwedder, bestuurslid van BPL Pensioen, een van de investerende pensioenfondsen. “De acquisitie past bovendien in ons streven om zoveel mogelijk energiezuinige woningen aan te kopen, bij voorkeur in de nabijheid van openbaar vervoer-voorzieningen. Wij verwachten dat deze belegging ook voor onze deelnemers een duurzaam rendement oplevert.”

De gemeente, Stadgenoot en Syntrus Achmea namen in 2016 het initiatief om samen langjarig te investeren in het Wallengebied. Daarvoor werd 1012Inc (nu Stadsgoed) opgericht. Als onderdeel van de overeenkomst kreeg Syntrus Achmea het recht om op enkele andere locaties in Amsterdam woningen te ontwikkelen. De acquisitie in Amsterdam-Noord is daarvan het eerste resultaat. De oplevering staat gepland in het eerste kwartaal van 2023. De verhuur start medio 2022.