"Stijging van huurprijzen appartementen vlakt af in Amsterdam"

13.09.18
"Stijging van huurprijzen appartementen vlakt af in Amsterdam"

In Amsterdam vlakt de stijging van de huurprijzen van vrije sector appartementen af, zo blijkt uit onderzoek van Vastgoedmanagement Nederland en de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Het plafond wat huurders kunnen en willen betalen lijkt in zicht.

Amsterdam is met een gemiddelde huurprijs van 18,59 euro per maand per m² veruit de duurste stad. Binnen de stad zijn de verschillen groot. In Zuidoost liggen de prijzen onder de 10 euro per m2. In de Jordaan wordt het drievoudige betaald. Toch zien NVM en VGM NL de Amsterdamse markt veranderen. In voorgaande jaren waren groeipercentage van 9 tot 15 procent niet ongebruikelijk. In de eerste helft van 2018 beperkte de groei zich tot slechts 3 procent. De onderzoekers concluderen dat er waarschijnlijk een grens zit aan wat huurders met name in het centrum van Amsterdam kunnen en willen betalen. Huurders vertrekken naar andere goedkopere wijken of naar nieuwbouwbuurten.

De vrije huurmarkt heeft per regio een eigen dynamiek. In de provincie Noord-Holland wordt gemiddeld 15,53 euro per m2 betaald. Limburg is met 8,71 euro het goedkoopst. De marktrapportage ‘Transparantie in de huurmarkt’ signaleert ook flinke verschillen tussen de grote steden. In Rotterdam zijn de huurprijzen in de eerste helft van 2018 met 15 procent gestegen. Wel is wonen daar nog steeds relatief goedkoop. Ook in Den Haag zijn in de eerste helft van 2018 de prijzen zeer sterk gestegen, maar Utrecht laat juist een stabiel beeld zien.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS