Overslaan en naar de inhoud gaan

Sibbelwoningen in oude glorie hersteld

Sibbelwoningen in oude glorie hersteld

Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. De restauratie van de zogeheten Sibbelwoningen op de Hoogte Kadijk is klaar. De authentieke details zoals de hardstenen trappen, gemetselde schoorstenen, smeedijzeren hekken en de oorspronkelijke tuinkamers zijn teruggebracht. Er is funderingsherstel uitgevoerd en de tuinen zijn gesaneerd.

De Sibbelwoningen zijn in opdracht van de gemeente Amsterdam in 1828 gebouwd door aannemersfamilie Moele als herhuisvesting voor de voormalige bewoners van de Rapenburgergracht én voor de huisvesting van de arbeiders van bierbrouwerij De Gekroonde Valk. Het is één van de eerste keren in de Amsterdamse geschiedenis dat er aandacht werd besteed aan de (her)huisvesting van arbeiders.

Het rijtje met 40 dijkwoningen is sinds 1990 Rijksmonument. Woonstichting De Key kocht in 2002 de woningen van Woningbedrijf Amsterdam voor het symbolische bedrag van 1 euro. De woningen verkeerden in slechte staat. De Key besloot tot een zeer grondige renovatie, waarbij alle bewoners moesten worden uitgeplaatst. Het hele proces heeft jaren in beslag genomen. Een flink deel van de bewoners (27 van de 40 woningen) keert alsnog terug. De meesten daarvan hebben hun bovenwoning weten om te ruilen voor de veel ruimere maisonnettes op de begane grond; deze woningen blijven in de sociale sector. De overige woningen worden in de vrije sector verhuurd voor prijzen van 950 euro (bovenwoning) tot 1350 euro (benedenwoning). 
De kostbare restauratie werd uitgevoerd onder leiding van Rappange & Partners. Volgens projectleider Rein van Zelst van De Key stijgt de onrendabele investering in de historische woningen flink uit boven die op nieuwbouw.

Sibbel woningen voorzijde 

Trefwoorden