Prijzen vrijesectorhuur in hoofdstad zakken met bijna 10 procent

29.03.2021
Image

Vrije sectorhuurwoningen in Amsterdam zijn het afgelopen jaar 9,6 procent goedkoper geworden. Dat blijkt uit de jongste kwartaal-marktrapportage van Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In Amsterdam daalde de prijs van 20,83 euro per vierkante meter kale huur eind 2019 naar 18,83 euro in het vierde kwartaal van 2020.

Nergens in Nederland is de prijsdaling zo sterk als in Amsterdam. Ook in Eindhoven, Maastricht en Nijmegen was sprake van een daling van de huurprijs, maar gemiddeld genomen over heel Nederland doet zich nog een stijging voor met vier procent voor woonhuizen en zeven procent voor appartementen.
VGM NL en NVM wijten de daling van de transactieprijzen in onder meer Amsterdam aan de afgenomen vraag van expats als gevolg van de uitbraak van Covid-19. Het effect door uitval van expats wordt volgens VGM NL en NVM nog beperkt door de enorme krapte op de Amsterdamse woningmarkt. Ook sluiten vraag en aanbod niet goed op elkaar aan. Door de pandemie hebben woningzoekenden juist behoefte aan buitenruimte en een mogelijkheid voor een werkplek. De berekening is gebaseerd op ongeveer de helft van alle huurtransacties in de vrije sector.

In het jongste nummer van Nul20 signaleerden institutionele beleggers als Vesteda, Bouwinvest en Altera dat het vooral in het duurste segment van de vrije sector meer moeite kost woningen verhuurd te krijgen. Nieuwe huurders kunnen soms een huurvrije periode bedingen. Zie onder.