Overslaan en naar de inhoud gaan

Particuliere huizenbeleggers starten massaclaim tegen de staat vanwege aanpassing puntensysteem

Image

De Stichting Fair Huur daagt de staat voor de rechter vanwege de in mei 2022 ingevoerde 'WOZ-cap', een aanpassing van woningwaarderingssysteem (WWS). In gebieden met hoge woningprijzen kan die maatregel leiden tot aanzienlijk lagere huren bij nieuwe verhuringen. Volgens de vastgoedbeleggers is deze maatregel in strijd met het eigendomsrecht. De stichting zegt zo'n vierhonderd particuliere beleggers te vertegenwoordigen die samen minstens 10.000 huizen verhuren, zo meldt het FD. De krant heeft de dagvaarding ingezien.

Sinds 2015 is de WOZ-waarde van een woning onderdeel van het puntenstelsel (WWS). Bij de invoering was het uitgangspunt dat deze locatiefactor zo'n 25 procent van het totaal aantal punten zou gaan uitmaken. Maar dat pakte door de enorme prijsstijgingen in de vastgoedsector volledig anders uit. Bij kleine woningen in grote steden zorgt de WOZ wel voor meer dan de helft van het puntentotaal. Met als gevolg dat bijna elke woning in de binnensteden kan worden geliberaliseerd. Vervolgens kan elke huurprijs worden gevraagd wat woningzoekenden ervoor willen geven.  

Met de WOZ-cap heeft de overheid de invloed van de woningwaarde teruggebracht tot maximaal 33 procent van het puntentotaal. Voor verhuurders kan dat betekenen dat hun woningen in de gereguleerde sector terugvallen bij nieuwe verhuringen. Dat wordt vanaf volgend jaar nog meer het geval als de reguleringsgrens wordt opgetrokken, zoals in de Wet Betaalbare Huur is voorzien. Het wetsvoorstel ligt nog bij de Raad van State. Het is zeer de vraag of er nog voor de verkiezingen over wordt gestemd in de Tweede Kamer. De VVD heeft inmiddels zijn steun ingetrokken voor het voorstel.

De WOZ-cap raakt vooral de verhuurders van kleine woningen in populaire wijken van grote steden. Volgens Fair Huur wordt die relatief kleine groep verhuurders onevenredig hard geraakt, vandaar de massaclaim. Voorzitter van de stichting is de Amsterdamse vastgoedbelegger Toon Mans.