Overslaan en naar de inhoud gaan

Oproep tot nationaal akkoord studentenhuisvesting

Oproep tot nationaal akkoord studentenhuisvesting

Wethouders, studentenhuisvesters, universiteitsbestuurders en studentenbonden hebben tijdens een bijeenkomst in Delft, in aanwezigheid van een aantal Tweede Kamerleden, het initiatief genomen tot een Nationaal Akkoord Studentenhuisvesting 2010-2015. Dat moet leiden tot  15.000 extra studentenkamers. De bijeenkomst is een initiatief van Kences, het samenwerkingsverband van studentenhuisvesters.

Het landelijk tekort aan studentenkamers loopt de komende jaren op tot zo’n 60.000 kamers in 2015. De initiatiefnemers stellen dat dit  ten koste van de Nederlandse kenniseconomie; ook moeten Nederlandse universiteiten door de kamernood buitenlands talent weigeren. 

Het beoogd Nationaal Akkoord moet de  betrokken partijen binden aan een aantal maatregelen en aanbevelingen. Mogelijke aanbevelingen zijn: het creëren van betaalbare bouwlocaties voor nieuwe projecten en de herinvoering van huurtoeslag voor onzelfstandige studentenkamers. Breed leeft ook de wens om landelijke en lokale bouwregels aan te passen voor studentenhuisvesting. Gemeenten hanteren soms een te hoge parkeernorm voor studentencomplexen waardoor lege parkeerplekken ontstaan. Door bouwregels voor studentenhuisvesting aan te passen kan ook leegstaand vastgoed - zoals kantoren - omgezet worden in studentenwoningen.

De komende maanden gaan de betrokken partijen aan de slag om het Nationaal Akkoord voor te bereiden. Bij dat akkoord wordt ook het nieuwe Kabinet uitgenodigd in de persoon van minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. “Wij zijn blij met de brede steun, maar het is cruciaal dat ook minister Donner zijn handtekening zet onder dat Nationaal Akkoord”, aldus Vincent Buitenhuis van Kences, “zonder hulp vanuit het rijk komt de realisatie van voldoende kamers niet tot stand.”