Overslaan en naar de inhoud gaan

Onrust rond hoofdstedelijke pied-à-terres

Onrust rond hoofdstedelijke pied-à-terres

Volgens De Telegraaf en Het Parool is er grote paniek onder eigenaren van tweede huizen omdat de gemeente Amsterdam hen verplicht hun pied-à-terre te huur aan te bieden in de sociale sector. De Telegraaf meldt op dramatische toon: “hoogleraren, architecten en topmannen uit het bedrijfsleven worden zo de stad uitgejaagd.” Het gaat om kleine woningen die volgens het puntensysteem als sociale huurwoningen worden aangemerkt. Volgens de gemeente wordt de soep niet zo heet gegeten als de kranten beweren, maar geeft toe een onhandige brief te hebben gestuurd. 

De gemeente heeft medio juni 666 huizenbezitters aangeschreven. Zij hebben een huis in Amsterdam die tot de goedkope voorraad behoort (maximaal 122 punten, huur tot 548 euro) waar sinds oktober 2008 volgens de gemeenteregistratie niemand woont. Eigenaren werd opgedragen de woning bij leegstand te gaan bewonen of te verhuren, op straffe van boetes. Uiteindelijk zou zelfs gedwongen verhuur mogelijk zijn. Daarbij werd de geadresseerden gesommeerd - in de vakantieperiode - binnen een maand te reageren.
Adjunct-afdelingsmanager Patrick van Beveren van de Dienst Wonen, Zorg en Samenleven geeft toe dat het een ‘onhandige brief’ was. Hij was vooral bedoeld om informatie op te vragen. “We zijn zeker niet tegen pied-à-terres in Amsterdam. Het is in ieder geval onjuist dat de gemeente er zelf huurders in gaat zetten. Ook van dwangsommen is op korte termijn geen sprake.”

Bestrijding leegstand

Wat niettemin blijft staan is dat de gemeente leegstand van goedkope woningen wil bestrijden. Vanwege de hoge huizenprijzen koop je in de hoofdstad voor zo’n twee ton veelal een kleine woning die nog in de goedkope voorraad volgens het puntenstelsel (WWS) valt. Eigenaren mogen deze categorie woningen in Amsterdam volgens de regionale huisvestingsverordening niet leeg laten staan. Bij verhuring moeten huurders bovendien aan bepaalde eisen voldoen: een inkomensgrens en binding aan Amsterdam.
Van dwangsommen is volgens Van Beveren nog geen sprake. Van Beveren: “Eerst willen we maar eens alle reacties afwachten. Er kunnen allerlei andere redenen zijn waarom een woning als ‘niet beschreven’ staat geregistreerd. De bestandsinformatie kan onjuist zijn, iemand kan langdurig op reis zijn, er wordt verbouwd, de woning is samengevoegd. De woning kan inmiddels ook na renovatie een hoger puntentotaal hebben.“
Een nog niet in te schatten aantal woningen zal wél als pied-à-terre worden gebruikt. Over wat daar mee moet gebeuren zegt verantwoordelijk wethouder Freek Ossel dit op deondernemer.nl: “Als stadsbestuur hebben we de verantwoordelijkheid daar iets aan te doen. Daarom is het al langer beleid dat we van een bepaalde categorie goedkope woningen zeggen: die zijn bedoeld om in te wonen. In die woningen accepteren we geen leegstand. Of zo’n ruimte nou gehuurd wordt of gekocht maakt dan niet uit. Wij willen dat de bewoner ingeschreven staat in de stad en er ook echt woont. Dit type woningen is dus niet bedoeld als appartementje erbij."

'Voorlopig geen actie'

Welke acties de gemeente gaat ondernemen is nog onderwerp van overleg. Voorlopig niets, aldus Van Beveren. “Eerst maar eens inventariseren hoe groot het probleem is.” Hij toont begrip voor eigenaren die - wellicht zonder kennis van deze regelgeving - een woning hebben gekocht. Een dergelijke woning kan alleen verliesgevend worden verhuurd.

Overigens stelt hoogleraar Ton Jongbloed, gespecialiseerd in executie- en beslagrecht,  in De Volkskrant dat Amsterdam eigenaren niet kan dwingen een tweede huis op de sociale woningmarkt te verhuren. Dat Amsterdam stelt dat het verplicht beschikbaar stellen een consequentie is van het puntensysteem,  wuift Jongbloed weg: "Het puntensysteem geldt voor huurwoningen, niet voor koopwoningen."

De Volkskrant citeert overigens ook advocaat Aike Kamphuis, die deze uitleg bestrijdt. Volgens hem is er ‘een klein segment koopwoningen dat volgens regionale huisvestingsverordening wel voor de sociale huurmarkt in aanmerking komt.

Zie ook:
De Telegraaf:  Woede over huizenbeleid Amsterdam (17-08-2010)

Het Parool: Paniek om pied-à-terre in Amsterdam (17-08-2010)

De Ondernemer: Wethouder: geen verbod pied-à-terres Amsterdam (19-08-2010)

De Volkskrant: ‘Gedwongen verhuur pied-à-terre kan niet’ (19-082010)