Overslaan en naar de inhoud gaan

Noord-Hollandse gemeenten concentreren nieuwbouw rond stations

Image

In 2019 is de helft van de 13.900 nieuw gebouwde huizen in Noord-Holland gebouwd binnen een straal van 1200 meter van treinstations of de vier grotere busstations. Dat blijkt uit de ‘Monitor OV-knooppunten 2019/2020’ van de provincie. Het is beleid van de provincie om de meeste nieuwbouw en werkgelegenheid daar te concentreren. “Want zo gebruiken we de beschikbare ruimte in het stedelijk gebied optimaal, gaan steeds meer mensen met het OV reizen en sparen we het landelijk gebied,” zegt gedeputeerde Cees Loggen.

In Noord-Holland zijn behalve alle zestig treinstations ook de vier grotere busstations in Haarlem Schalkwijk, Purmerend Tramplein, Amstelveen en Amsterdam Noord aangewezen als OV-knooppunt. Door de ruimte rondom stationsgebieden optimaal in te richten ontstaan aantrekkelijke plekken om te wonen, werken of verblijven. Met goede overstapmogelijkheden tussen de verschillende vervoersvormen (trein, metro, bus, fiets) wordt de reistijd korter en kunnen mensen makkelijker van deur-tot-deur reizen.
Volgens de monitor kan van de totale bouwopgave van 187.500 woningen in de jaren 2020-2040 maar liefst 90 procent in de buurt van een station gebouwd worden.