Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook in Amsterdam schieten veel woningen door het prijsplafond

Image

In heel wat Amsterdamse buurten zal het gemiddeld gasverbruik per woning boven het prijsplafond uitkomen. Daarbij gaat het vooral om buurten met grote en oude woningen in Centrum en Zuid, maar ook in delen van Zuidoost, Noord en Nieuw-West blijven er huishoudens niet gevrijwaard van forse energieprijzen. Dat meldt Het Parool op basis van gegevens van OIS en Liander. 

Met het zogeheten 'prijsplafond' dempt het kabinet dit jaar de oplopende energiekosten. Tot een bepaald verbruik geldt in 2023 een maximumprijs. Voor aardgas is dat 1,45 euro voor de eerste 1.200 kubieke meter en voor elektriciteit 40 cent voor de eerste 2.900 kilowattuur (kWh). Boven die grenswaarden betaal je de prijs volgens het energiecontract; beneden de grens past de overheid het verschil bij.

De Amsterdamse onderzoeksafdeling OIS heeft een interactieve kaart gemaakt van postcodegebieden waarvan op basis van historische verbruikscijfers van Liander is berekend waar gemiddeld per woning meer gas wordt verbruikt dan de 1.200 m3 van het prijsplafond. Op deze kaart kleuren grote delen van Centrum en Zuid oranje, oftewel een verbruik boven het plafond. Niet verrassend, want daar staan veel grote en vooral ook oudere woningen die veelal minder goed zijn geïsoleerd. Dit soort woningen vinden we ook in Driemond, de Watergraafsmeer (Oost), langs de dijklinten in Noord en in Buitenveldert. Maar ook in veel minder gegoede wijken schieten buurten gemiddeld door het prijsplafond, bijvoorbeeld in grote delen van Zuidoost, veel buurten in Geuzenveld, Slotermeer en Osdorp en ook in de Vogelbuurt en Kadoelen in Noord. Ook daar moeten bewoners dus rekening houden met hoge energiekosten als zij geen oud vast contract hebben.

OIS heeft deze kaart gebaseerd op gebruikscijfers van netbeheerder Liander over vorig jaar. Eerder bleek daar uit dat Amsterdammers vorig jaar hun gasverbruik met zo’n 8 procent terugbrachten ten opzichte van een jaar eerder. De data hebben alleen betrekking op het gasverbruik. Daarom ontbreken gegevens over delen van de stad (grijs op de kaart) waar de woningen zijn aangesloten op andere verwarmingsbronnen, zoals een warmtenet.