Overslaan en naar de inhoud gaan

"Nee, er is absoluut geen sprake van een bouwstop in Amsterdam"

Image

Er is geen bouwstop. Er is absoluut geen sprake van een bouwstop. Bijna in elk antwoord hameren de Amsterdamse wethouders Ivens en Van Doorninck er op dat de raadsvragen van de bijna voltallige oppositie op een misverstand berusten: de berichtgeving over een bouwstop klopt niet. Er worden inderdaad enkele nieuwe initiatieven in Zuidoost dit jaar niet in behandeling genomen, maar de ambities zijn niet naar beneden bijgesteld en er worden ook geen projecten gestopt. Met een razendsnelle beantwoording van raadsvragen heeft het college vanmiddag geprobeerd het beeld weg te nemen als zou Amsterdam projecten stil leggen.

Het startte allemaal gistermorgen bij BNR Nieuwsradio. Daar meldde directeur Niels Marijnissen van Certitudo dat de ontwikkelaar een gemeentelijke brief had ontvangen "dat er voor het jaar 2021 helaas geen budget is en daarmee ook geen capaciteit om nieuwe projecten op te starten.” Hij noemde de pas op de plaats van de gemeente schrijnend: "We hebben enorm geïnvesteerd in samenwerking. Dit heeft gevolgen voor het vertrouwen van eigenaren. Eerdere beleidsdoelstellingen zullen niet worden gehaald." Ook andere ontwikkelaars en makelaars melden desgevraagd in andere media dat uitstel van woningbouwprojecten verontrustend dan wel desastreus nieuws was voor ontwikkelaars én woningzoekenden.

De wethouders Ivens en Van Doorninck proberen met een snel en uitgebreid antwoord op raadsvragen de kou uit de lucht te halen: "Amsterdam gaat door met de hoge ambities ten aanzien van de bouwproductie en met het uitvoeren van voorgenomen plannen en maakt waar nodig en mogelijk ook ruimte voor nieuwe initiatieven."

Maar wat is er dan wel aan de hand? Het zou nodig zijn om te 'focussen'. Dan gaat het niet om bouwvergunningprocedures, die lopen gewoon door. Maar de gemeente beperkt de medewerking aan nieuwe initiatieven omdat de hoofdstad krap bij kas is. Aanvankelijk wilde men 30 procent bezuinigen op de proceskosten in de gebiedsontwikkeling. Dat blijkt inmiddels bijgesteld naar 20 procent. Om de proceskosten terug te brengen wordt onder andere kritischer gekeken welke projecten in ieder geval moeten worden opgepakt om de gewenste bouwproductie van jaarlijks 7.500 woningen de komende jaren veilig te stellen.

Wat de gemeente daarbij parten speelt, is dat de ruimte in het Vereveningsfonds is afgenomen. Uit dit fonds worden alle proceskosten voor de gebiedsontwikkeling betaald, terwijl het fonds wordt gevoed met de opbrengsten van gronduitgiften. Maar vorig jaar vielen de inkomsten tegen omdat vanwege de pandemie een aantal grote gronduitgiften is vertraagd. Daardoor kon "minder winst worden genomen", aldus de wethouders. En de ruimte in het fonds was al geslonken omdat de gemeente in eerdere jaren enkele malen een bedrag aan het fonds heeft onttrokken ten gunste van andere bestemmingen dan gebiedsontwikkeling. Maar, besluiten de wethouders: "Er is geen sprake van dat de voorfinanciering van nieuwe plannen niet meer lukt. Wel is het (...) noodzakelijk om een kritische afweging te maken bij het faciliteren van nieuwe projecten."