Overslaan en naar de inhoud gaan

In Memoriam: Van der Vlis was naast Schaefer de man van de compacte stad

Image
Op 3 april overleed Michael van der Vlis (73). Hij was van 1978 tot 1990 onder andere wethouder ruimtelijke ordening van de gemeente Amsterdam. In een In Memoriam op de site van de gemeente plaatst zijn opvolger Duco Stadig hem in het rijtje Wibaut, De Miranda en Jan Schaefer. "Maar dat blijkt achteraf." Zijn collega-wethouder Jan Schaefer trok veel meer aandacht.
 
Van der Vlis werkte samen met Schaefer (1940-1994) aan de stadsvernieuwing. Hij hoorde tot het kamp van de 'kleinschaligen' die de stad per straat en buurt wilden opknappen. De 'grootschaligen', met als grondlegger Joop den Uyl, wilden complete buurten slopen, in het 'hopeloze' centrum kantoren bouwen en een snelweg tot de Nieuwmarkt aanleggen. Amsterdam liep in die jaren leeg, het aantal inwoners was sinds de oorlog enorm gedaald. Amsterdammers gingen in 'overloopgemeenten' wonen, zoals Purmerend, Almere, Zaanstad en Hoofddorp. Maar veel bewoners wilden in hun oude buurten blijven. Er kwam veel protest tegen de grootschalige sloopplannen. Na veel interne strijd koos de PvdA - en daarmee Amsterdam - voor de 'compacte stad', de herwaardering van de stad. Het aantreden van Van der Vlis en Schaefer in 1978 als wethouder ruimtelijke ordening (o.a) respectievelijk woningzaken, stadsvernieuwing, bouw- en woningtoezicht en grondbedrijf markeerde de overwinning van de 'kleinschaligen'. Anders was Amsterdam volgens Stadig "een soort Los Angeles geworden. Een uitgestrekte agglomeratie verbonden door snelwegen." Achteraf blijkt de overwinning van de kleinschaligen in grote mate te hebben bijgedragen aan de huidige populariteit en bloei van de stad.
Onder het wethouderschap van Van der Vlis werd ruimte gevonden om te groeien, te verdichten en uit te breiden. Zoals het Oostelijk Havengebied, De Venserpolder, de Middelveldsche Akerpolder en Nieuw-Sloten.
 
Stadig herinnert zich dat Van der Vlis ook als wethouder vaak sandalen met sokken droeg, op een brommer reed en café De Zwart op het Spui bezocht. Stadig: "Michael had geen grijs pak nodig om gezag uit te stralen."
 
Lees meer:
Het volledige In Memoriam: Hoe Amsterdam weer tot bloei kwam 

Trefwoorden