Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamermeerderheid voor versnelde aanpak scheefwonen

Image
Een Kamermeerderheid steunt een versnelde aanpak van scheefwonen. Een motie daarover van de coalitiepartijen heeft dinsdag ook de steun gekregen van 50PLUs en SGP. De gehele linkse oppositie en PVV en Forum voor Democratie stemden tegen.
 
In het voorstel van de Kamerleden Ronnes (CDA) en Koerhuis (VVD) moet voor hogere inkomens vanaf ongeveer twee keer modaal in één stap een verhoging naar de sociale huurgrens (720,42 euro in 2019) worden gerealiseerd. Het voorstel kan ertoe leiden dat ‘goedkope scheefwoners’ in een keer veel meer huur moeten gaan betalen. Nu nog wordt de huur in kleine stapjes extra verhoogd. 
Gedachte achter de coalitieplannen is, dat scheefwoners bij een forse huurverhoging sneller op zoek gaan naar een koophuis of een huurhuis in de vrije sector. Ronnes en Koerhuis vinden wel dat dan ook de nieuwbouwproductie van middenhuur- en koopwoningen moet worden opgeschroefd. Ook willen ze de praktijk waarbij de huur door de jaarlijkse inkomensafhankelijke verhogingen tot fors boven de sociale huurgrens kan stijgen, opnieuw bekijken. Sommige huishoudens komen daardoor in betalingsproblemen.
 
In de Metropoolregio Amsterdam verdient zo'n 3 procent van de corporatiehuurders meer dan 2x modaal. Dat zijn zo'n 10.000 huishoudens.
Zie: Wil de echte scheefwoner opstaan!