Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoptille: pleisters plakken en kieren dichten in Zuidoost

Image

In 2027 krijgt het complex Hoptille in Amsterdam Zuidoost een grondige renovatie of wordt het vervangen door nieuwbouw.  Want 'Hoptille is bouwkundig een ramp', aldus bestuursvoorzitter Erik Gerritsen van Ymere. eigenaar van de woningen. Om huurders met hoge energielasten toch vast te helpen, is een Fixbrigade ingezet. Met het inschakelen van jongeren uit de buurt wil Zuidoost twee vliegen in één klap slaan.

De Hoptille in de H-buurt in Zuidoost is voor Ymere een hoofdpijndossier. Het complex uit begin jaren 80 is tijdens zijn bestaan al drie keer gerenoveerd. De problemen blijven echter bestaan: lekkages, hitte, tocht en kou. Dit voorjaar wordt de knoop doorgehakt: nogmaals renoveren of toch sloop-nieuwbouw. Deze mede met huurders vorm te geven plannen worden echter niet voor 2027 uitgevoerd. In de tussentijd zitten bewoners in de kou of lopen ze tegen hoge energierekeningen aan. Volgens Gitana Maynard, voorzitter van de bewonerscommissie, constateerde !WOON bij een bezoek dat ze meer stoken voor de buitenlucht. 

“Het is bouwkundig een ramp en daarvan hebben bewoners veel last”, erkent Erik Gerritsen, directievoorzitter van Ymere. De woningcorporatie moet naar verwachting 40 miljoen euro afboeken op dit complex. “Dat verlies moeten we nemen. Ik vind 2027 zelf nog ver weg, maar dat is het hoogst haalbare. Het kan echt niet sneller. Goede bewonersparticipatie is belangrijk en bewoners moeten, wat de uitkomst ook wordt, (tijdelijk) geherhuisvest worden. Liefst in de buurt.”

Fixbrigade ingezet

Ondertussen worden er noodverbanden aangelegd. Zo zorgden Stadsdeel Zuidoost, Ymere, de Groene Hub en Masterplan Zuidoost voor de inzet van een Fixbrigade. De afgelopen tijd zijn bij 154 woningen kleine aanpassingen uitgevoerd. Denk aan het aanbrengen van radiatorfolie, douchekoppen, tochtstrips en deurborstels en het plaatsen van ledlampen.

“Het is een beetje een pleister plakken, maar dit kun je in ieder geval snel doen”, zegt Gerritsen. Bewoners noemen het volgens Ymere een welkome pleister op een hele grote wond. Liever iets dan niets, zegt de voorzitter van de bewonerscommissie, al hadden de problemen wat haar betreft veel eerder geadresseerd moeten worden. Maar ze merkt zeker het effect van de aanpassingen en is vooral tevreden met degenen die het werk uitvoerden.

Dat is gedaan door de Groene Hub in samenwerking met Frostudio, een jong bedrijf uit Zuidoost dat jongeren uit de buurt leerwerktrajecten aanbiedt en staat voor gelijkheid en verbetering van Zuidoost. Oprichter Anthony Martina volgde zelf in het verleden een leerwerktraject en had daarbij graag extra begeleiding gehad. “Ik heb het zelf moeten doen. Nu heb ik de kans en mogelijkheid om mijn mensen in Zuidoost te helpen een stap verder te komen.” Met pedagogisch medewerker Jonathan Beijse helpt hij de jongeren met problemen als schulden, een woning en scholing. “Dingen waarmee ik ook te maken had in mijn jeugd en nergens bij terecht kon.” Het stadsdeel en Ymere hebben afgesproken dat  werknemers uit dit soort leerwerkprojecten de kans krijgen op een dienstverband bij Ymere.

"Eigenaarschap is belangrijk" 

Image
Leden van de Fixbrigade

Het initiatief voor deze aanpak en een groot deel van de middelen komen van het stadsdeel. Ymere is co-financier. Raoul White, dagelijks bestuurder van Zuidoost, realiseert zich dat mensen door de hoge vaste lasten serieus in de problemen komen en onder een bepaalde levensstandaard duiken. “Ik vind dat de overheid een belangrijke rol heeft om dat te voorkomen. Bewoners van Zuidoost moeten het minimale krijgen om te kunnen overleven.” Dit project draagt daaraan bij en biedt meteen ook jongeren uit de buurt de kans wat te verdienen en werkervaring op te doen.

Eigenaarschap is belangrijk voor White. “Daarom is het ook van belang dat mensen zoals Anthony, die echt vanuit de community komen, worden ingezet. Ik vond het heel mooi dat hij aangaf dat hij ervan droomde dat zijn bedrijf zo groot wordt als BAM of DuraVermeer en hij dan mensen in de wijk in dienst kan nemen, zodat zij ook kunnen floreren. Fantastisch!”

Er zijn problemen met veiligheid in de buurt en het feit dat de werkzaamheden worden uitgevoerd door jongeren die ze kennen, is belangrijk. “Op het moment dat je eigenaarschap pakt, ben je zichtbaar in je wijk. Door zichtbaar te zijn, versterk je de sociale cohesie en dan hoef je dus ook niet meer bang te zijn voor elkaar. Want als ik jou ken, als ik weet dat je mijn buurjongen bent, dan durf ik de deur voor je open te doen. Op het moment dat ik het niet weet, dan doe ik de deur niet open.”