Overslaan en naar de inhoud gaan

Haarlemse ouderen kunnen voortaan kiezen uit woningaanbod alle corporaties

Image

Ouderen in de gemeente Haarlem kunnen voortaan kiezen uit het sociale woningaanbod van zowel Ymere, als Elan Wonen en Pré Wonen. 'Ouder worden & prettig wonen' is speciaal ontwikkeld voor huurders van 65 jaar en ouder. Corporaties en gemeente hopen dat ouderen zo eerder een passende woning vinden, waardoor zij langer en comfortabeler zelfstandig wonen.

"Speciale doorstromingsregelingen voor ouderen zijn er al langer", vertelt Erik Smit, match- en marktspecialist bij woningcorporatie Ymere. "Wat deze regeling zo bijzonder maakt is dat huurders nu kunnen kiezen uit het woningaanbod van alle drie de woningcorporaties in Haarlem. Bij toewijzing van een woning krijgen ze voorrang op reguliere woningzoekenden. Van de gemeente krijgen ze bovendien een verhuiskostenvergoeding van 1000 euro. Maar misschien nog wel belangrijker: de huur van de nieuwe woning is nooit meer dan de huur die ze nu betalen".

De gemeente en de woningcorporaties zien vaak dat bewoners door (plotselinge) gezondheidsredenen niet meer prettig in hun huidige woning wonen. Bijvoorbeeld omdat ze niet meer goed kunnen traplopen of omdat ze hun woning niet meer goed kunnen schoonhouden. "Ouderen wonen vaak in grote woningen. Met deze regeling zorgen we niet alleen dat ouderen passend wonen, maar ook dat er grote woningen vrijkomen voor gezinnen. We stimuleren huurders eerder over hun toekomst na te denken. Zo is de kans groter dat ze op tijd een nieuwe woning vinden die beter aan hun woonwensen voldoet", aldus Smit.