'Groeiende leegstand in het hoge huursegment in Nederlandse steden'

10.01.2022
Image

In de grotere Nederlandse steden is de leegstand in het hoge huursegment (€1250+) in het derde kwartaal van 2021 gestegen tot 7,6 procent, zo blijkt uit de cijfers van vastgoedbeheerder MVGM die in samenwerking met Watson+Holmes zijn geanalyseerd.

MVGM noemt de toenemende leegstand het afgelopen jaar opvallend, gezien het aanhoudende woningtekort en de stijgende huurprijzen. “Er is een duidelijke mismatch tussen de vraag en het aanbod op de huurwoningmarkt. Dit wordt met name in de grote steden in Nederland duidelijk”, aldus Manfred Ziere, directeur MVGM Wonen.

Volgens hem is en blijft er een sterke vraag naar betaalbare huurwoningen, maar wordt de laatste jaren de vraag verkeerd geïnterpreteerd. Hierdoor blijven woningen leeg, ondanks de grote vraag. Ook blijft het aanbod maar groeien. “In de binnenstedelijke gebieden overstijgt het nieuwe aanbod de vraag, en dan met name in het hoge huursegment. Dit segment wordt gehuurd door een zeer specifieke groep die minder groot blijkt dan wellicht gedacht. Daarnaast is er voor dit segment ook een lagere toestroom van expats. Dit alles lijdt tot een steeds hogere leegstand en druk op de huurprijzen.”