Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente Amsterdam steunt regulering huren in de vrije sector

Image

Amsterdam en de drie andere grote steden steunen het kabinetsvoornemen om de huren in een deel van de vrije sector aan banden te leggen, zo laten zij weten aan de vooravond van de publicatie van het definitieve wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge.

Volgens wethouder Reinier van Dantzig (woningbouw en volkshuisvesting) gebeurt het in zijn stad te vaak dat verhuurders meer dan tweeduizend euro vragen voor niet meer dan een veredeld kippenhok. Hij vreest dat door dergelijke praktijken en stad ontstaat voor rijke mensen die dergelijke prijzen kunnen betalen en arme mensen die zijn aangewezen op de sociale huursector. Het ontbreken van betaalbare woningen voor middengroepen is op die manier funest voor het stedelijk weefsel, aldus de wethouder in een interview in dagblad Trouw.

Beleggers klagen dat zij na regulering niet genoeg rendement kunnen maken op hun huurwoningen. En daarom die woningen op grote schaal van de hand zullen doen. Van Dantzig maakt zich geen zorgen dat institutionele beleggers weg zullen gaan uit de stad, als de wet wordt ingevoerd. "Beleggers hebben jarenlang goede rendementen behaald uit hun investering in woningen. De waarde van hun bezit is met de huidige marktprijzen ook alleen maar gestegen. Bovendien blijft woningen verhuren in dit deel van de markt aantrekkelijk. Ook gezien de mate van zekerheid die een dergelijke investering met zich meebrengt."

Ook minister de Jonge meent dat angst voor massale 'uitponding' onnodig is. In antwoord op Kamervragen schrijft hij dat er nog geen signalen zijn dat er sprake is van een uitpondgolf. Het totaal aantal verkopen van beleggers over heel het jaar 2023 is volgens het Kadaster zelfs lager dan in 2022. In 2022 lag het totaal aantal verkopen op bijna 44.000 woningen, in 2023 is dit gedaald naar ruim 33.000 woningen. Wel constateert hij dat het aantal aankopen daalt: van ruim 37.000 woningen in 2022 naar 19.000 huurwoningen in 2023. Per saldo betekent dit dat beleggers meer woningen hebben verkocht dan aangekocht.

Hoe hij de beleggerswereld tot vriend wil houden, blijkt komende week bij de presentatie van het uiteindelijke wetsvoorstel. Dan ook moet blijken of voor de gewenste regulering voldoende politieke steun bestaat. Daarover bestaat twijfel.  De VVD was altijd al erg kritisch over de Wet betaalbare huur en ook PVV, NSC en BBB zijn niet bepaald enthousiast.