Overslaan en naar de inhoud gaan

"Europarlement verwijst inkomensgrens naar prullenbak"

"Europarlement verwijst inkomensgrens sociale huur naar prullenbak"

update 18 november

Het Europese Parlement heeft uitgesproken dat sociale huisvesting niet alleen toegankelijk moet zijn voor de laagste inkomens. Volgens het Europarlement staat een dergelijke nauwe interpretatie van de mededingsregels haaks op het hogere doel van sociale mix en universele toegang. Deze uitspraak betekent dat de Nederlandse inkomensgrens van 33.614 euro onnodig restrictief is. Het moet althans niet van Brussel.

De uitspraak van het Europarlement is onderdeel van een resolutie die op 15 november met een grote meerderheid is aangenomen. Dat gebeurde op initiatief van de Duitse sociaaldemocraat Peter Simon. Het is de officiële reactie van het Europarlement op een nieuwe ontwerprichtlijn van de Commissie inzake Diensten van Algemeen Economisch Belang en staatssteun. In de voorgestelde ontwerprichtlijn was het criterium van ‘kansarme groepen’ al komen te vervallen. 

De Woonbond en Aedes maken zich al langere tijd sterk voor het verhogen van de inkomensgrens. Veel middeninkomens vallen sinds 1 januari 2011 tussen het wal en het schip, constateren beide partijen. De Woonbond toonde zich dan ook zeer verheugd over de resolutie. Het betekent volgens de huurdersorganisatie dat de huidige inkomensgrens de prullenbak in kan. Niets zou minister Donner ervan moeten weerhouden met een nieuw voorstel voor een hogere inkomensgrens naar Brussel te gaan. 

Tot dusver wil hij daar niet aan. De minister ontkent dat de inkomensgrens tot veel problemen voor woningzoekenden leidt. Donner zegde de Kamer alleen toe zijn standpunt binnenkort in een brief toe te lichten. Over die brief vindt daarna weer overleg met de Kamer plaats.

De Huurdersvereniging Amsterdam roept de Amsterdamse corporaties op niet op actie van minister Donner te wachten, maar de inkomensgrens op te trekken tot minimaal 43.000 euro. Sancties zijn immers vanuit Brussel niet meer te verwachten. Alleen de minister kan nog vasthouden aan de regel, maar dat is tegen de wens van de Tweede Kamer. De corporaties lopen, volgens de Huurdersvereniging Amsterdam, geen risico meer als zij zich niet langer aan deze schadelijke en ongewenste regel gaan houden.

Bron: Woonbond, Aedes, HA