Overslaan en naar de inhoud gaan

Erfpachtersbelangenclub SEBA stapt naar de rechter

Image
Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (SEBA) stapt deze maand naar de rechter uit onvrede met de overstapregeling voor erfpachters in Amsterdam. Dat kondigt voorzitter Koen de Lange vandaag aan in de Telegraaf. Volgens de stichting is de regeling oneerlijk, onnodig complex en gaat het verwerken van aanvragen onaanvaardbaar traag.
 
Volgens De Lange is de overstap is een rommeltje: "Er zijn, nu huizenbezitters anderhalf jaar lang de mogelijkheid hebben gekregen om aan te geven dat ze willen overstappen, slechts 2.027 huishoudens die overstappen. Dat is nog geen 1 procent van alle huizenbezitters in de stad. Daarmee is de overstapregeling een groot fiasco. Het grondbedrijf kan het niet aan.”
Heel veel mensen hebben nog steeds geen aanbieding gekregen. Volgens De Lange is de gemeente in 2060 nog niet klaar als de verwerking met het huidige tempo doorgaat. "Dan moet wel iedereen een aanvraag indienen. Maar het geeft duidelijk aan dat het veel te langzaam gaat.”
De Lange wil bovendien dat de gemeente het huidige aanbod voor alle huiseigenaren vastklikt, omdat er nog zo weinig mensen weet hebben van de overstapregeling. 
 
De centrale vraag blijft volgens De Lange welk deel van de WOZ-waarde van een woning kan toegeschreven worden aan de grond en welk deel aan het huis. En vervolgens: wat is dan een eerlijke afdracht aan de gemeente voor het gebruik van de grond?
Volgens De Lange komt er nu op neer dat de gemeente zichzelf een steeds groter deel van de huizenprijs toebedeelt. Alle prijsstijgingen van een woning worden door de gemeente toegerekend aan de grond. 'Nu is maar voor de helft van de Amsterdammers de regeling voordelig. Wacht je tot 2020 dan is iedereen de pineut.'

Trefwoorden