- Altijd intermediair tussen corporaties en gemeente“Het behartigen der belangen harer leden in het bijzonder en die der Volkshuisvesting in het algemeen.” Met die doelstelling werd op 23 maart 1917 door zestien Amsterdamse woningcorporaties de Federatie van Amsterdamsche Woningbouwvereenigingen opgericht.
Eerste verdieping
Oud-supervisor IJ-oevers Tjeerd Dijkstra is tevreden met resultaat
- De zuidelijke IJ-oever in hapklare brokken
Piet Heinkade
Woningen
Sociale huur
- De zuidelijke IJ-oever in hapklare brokken
Oosterdokseiland
Woningen
Sociale huur
- De zuidelijke IJ-oever in hapklare brokkenMetrosexual people gevraagd Het deelproject Westerkaap op het Westerdokseiland telt ook acht Concrete Designwoningen. Het zijn luxe woningen voor liefhebbers van design, variërend in grootte va 93 tot 171 vierkante meter en in prijs van 645.000 tot 1.175.000 euro.
De zuidelijke IJ-oever in hapklare brokken
- Oeverprojecten verrijken stad met zeer gedifferentieerde woningprogramma'sHouthaven Westerdok Oosterdok Piet Heinkade
Geen masterplan, wel centrale regie
De wonderbaarlijke doorstart van het IJ-oeverproject
Tweede verdieping
- Buurtmanagement Nederland: de privatisering van het buurtbeheerWat is Buurtmanagement Nederland? BMN is een BV die op contractbasis leefbaarheid als kant-en-klaar pakket aanbiedt aan gemeenten en corporaties. Vooralsnog in twaalf Amsterdamse buurten, binnenkort wellicht in heel Nederland.
Kort bestek
- Positie op woningmarkt verslechtert verderStartersregelingen Verkoop vrij op naam
Corporaties: vaak gehanteerd bij verkoop aan zittende huurders.
De overdrachtskosten zijn bij de koopsom inbegrepen.Startershypotheek
- Hoge verwachtingen, weinig bewijs In Nederland bestaan meer voorbeelden van bewoners die al dan niet afsluitbare gemeenschappelijke buitenruimte in beheer krijgen. Vooral ontwikkelaars en gemeenten hebben hoge verwachtingen van de ‘nieuwe collectiviteit’ die zou ontstaan door het gezamenlijke beheer van bewoners.
Interview
- 90 jaar AFWC: interview met Duco Stadig, Gerard Anderiesen en Hans van HartenEx-wethouder Duco Stadig is de echte oudgediende in het gezelschap. Hij was zeventien jaar ‘secretaris’ bij de Federatie. Stadig: “Ik kwam in 1976. Het hele federatiebureau bestond uit mevrouw Möllenkamp en meneer Sie. Ze waren gehuisvest in een voormalige winkel en in dat hokje kon ik er ook nog wel bij. Ik kwam daar als 30-jarig jongetje binnen.
De leeskamer
- Monitor WonenMonitor Wonen Slaagkansenmonitor 2005 Leefbaarheidsrapportage 2005 Eropaf! Outreachend samenwerken in welzijn en wonen Langs het IJ Zorg Dienstverlening
Woonbarometer
Er is ineens ruimte voor tweeduizend extra woningen in Amsterdam. Wethouder Maarten van Poelgeest schrapt namelijk 1,2 miljoen vierkante meter aan geplande kantoorlocaties. Dat is nodig, omdat Amsterdam niet alleen kampt met een grote leegstand van kantoren (1 miljoen m2), maar ook nog met een enorm reservoir nieuwbouwplannen voor kantoren. Al eerder besloot de gemeente eenderde van die plannen te schrappen.
Als ik ...
Esther Agricola
Esther Agricola is sinds dit jaar directeur van het Amsterdamse Bureau Monumenten & Archeologie.
Daarvoor was zij directeur van KEI, Kenniscentrum stedelijke vernieuwing
Redactioneel
- Van IJ-boulevard naar Piet Hein kade
September 1992. Doodstil luistert een bomvolle Koepelzaal naar het al twee uur durende betoog van architect Rem Koolhaas. Alle kopstukken uit de lokale politiek, ambtenarij, vastgoedsector, media en actievoerend Amsterdam zijn op de lezing van de grootmeester afgekomen. Zij willen horen hoe hij de impasse rond de herontwikkeling van de IJ-oevers gaat doorbreken. Al bijna tien jaar worden plannen gemaakt voor een renaissance van de stad aan het IJ.