Top
Eerste verdieping
De zuidelijke IJ-oever in hapklare brokken
Oosterdokseiland: 'wonen in levendige binnenstad'

Oosterdokseiland

Woningen

Sociale huur

90

Dure huur

0

Koop

226

Oplevering: vanaf 2010

316

Woningen voor de liefhebber van de levendige binnenstad. Zo karakteriseert Erna Hollander, senior manager Zuidelijke IJ-oever, de plannen voor de bouw van ruim driehonderd appartementen op het Oosterdokseiland.

Het stadscentrum ondergaat met de bebouwing van het Oosterdokseiland een uitbreiding met 200.000 m2. Met nieuwbouw voor de Openbare Bibliotheek en het conservatorium. Met een van de grootste hotels van de stad, horecavoorzieningen en diverse kantoren. Maar ook nog een aantal woningen, zij het bescheiden. Dat is volgens Hollander niet meer dan logisch. “De aanwezigheid van spoorlijnen zorgt voor veel geluidsoverlast. Daardoor is de locatie eigenlijk niet geschikt voor woningbouw. Alleen door kantoren als geluidswering langs het spoor te bouwen, zijn er woningen te realiseren. Als we vanuit het perspectief van de vele beperkingen kijken, dan levert de projectontwikkelaar eigenlijk een niet geringe prestatie.”

Voor de gemeente is het realiseren van een gemengd programma belangrijk. “Het Oosterdokseiland zorgt voor een uitbreiding van het historische stadscentrum. In de binnenstad wordt gewoond en gewerkt. En de binnenstad is niet op de laatste plaats een uitgaanscentrum. Die sfeer willen we bewaren. Dan is het niet meer dan normaal om ook woningen te bouwen.”

Het programma is gevarieerd; dertig procent sociale woningbouw, veertig procent voor het middensegment en dertig procent dure woningen. Vijf architecten zijn aangezocht om de zes verschillende kavels te bebouwen. Het betreft een internationaal gezelschap. De woningen worden ontworpen door het Duitse architectenbureau Baumschlager Eberle (42 koopwoningen), de Belgische architect Jo Crepain (60 sociale huurwoningen/46 koopwoningen) en drie Nederlandse bureaus: Maccreaonor Lavington (30 koopwoningen/30 sociale huurwoningen), Meyer van Schooten (82 koopwoningen) en HvdN architecten (26 koopwoningen). De sociale huurwoningen worden afgenomen door Ymere en Het Oosten. De verkoop van de koopwoningen is een activiteit van Bouwfonds MAB, de ontwikkelaar van het totale eiland.

“Op het Oosterdokseiland ontstaat een hoogstedelijk woonmilieu. Met goede architectuur. Er komen moderne woningen met ruim bemeten plattegronden.” Hollander spreekt over een aanwinst voor de stad. “Het gaat om bijzondere woningen voor een ieder die wil genieten van de levendige binnenstad. Voor het eerst biedt Amsterdam woningen met een uniek uitzicht op de Prins Hendrikkade.” De bouw begint waarschijnlijk nog dit jaar met de aanleg van de parkeergarage. De oplevering van de eerste woningen is voorzien in 2010. [BP]