Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste verdieping

  • Eerste lichting jongerencontracten loopt af, en dan?

    Deze zomer lopen de eerste officiële vijfjarencontracten voor jongeren af. De regeling die twintigers meer kans geeft op een betaalbare woning in de hoofdstad, wordt nog geëvalueerd. De grote vraag: hoe vergaat het de vertrekkers? Het naderende einde levert in ieder geval stress op. Alleen voor de meest schrijnende gevallen gloort een verlenging.

  • De ene woonstarter is de andere niet

    De dreiging van een aflopend jongerencontract...: Voor Naomi en haar kinderen was het opvangcentrum het voorland
    Na vijf jaar: ‘Soms onder de honderd in de wachtrij’
    Na vijf jaar: een gelukje
    Na vijf jaar: ‘Gek als ik de stad uit moet’
  • De Key opent Kenniscentrum

    Woonstichting De Key specialiseert zich in jongeren- en studentenhuisvesting. Een nieuwe manifestatie daarvan is de oprichting van een ‘Kenniscentrum over woonstarters’. Daarmee hoopt De Key beter in te kunnen spelen op de woonwensen van deze doelgroep en de leefbaarheid van hun buurten te verbeteren.

  • Tijdelijke woningen bouwen gaat niet per definitie snel

    Woningen bouwen kost veel tijd. Van plan tot realisatie gauw zeven à tien jaar. Tijdelijke woningbouw moet mensen die met spoed een woning nodig hebben meer perspectief bieden. De flexwoning is een landelijke crisismaatregel. Wat is het, waar worden ze gebouwd en wie mag er wonen?

  • Interview wethouder Julius Lindenbergh: “Meer regie nodig om productie te verdubbelen”

    Het is niet meer vanzelfsprekend dat een politieman of leraar in Almere een eengezinswoning kan kopen. Almere wil dit decennium de woningproductie verdubbelen om de groeiende woningnood het hoofd te bieden. In tien jaar 25.000 woningen, aldus de Woonvisie 2020-2030. Om die productie te realiseren wordt afscheid genomen van het organische ontwikkelingsmodel. Wethouder Lindenbergh: “De huidige krappe woningmarkt vraagt om meer regie.”

Tweede verdieping

  • Genoeg ruimte om te bouwen binnen gemeentelijke grenzen?

    Bijna alle neuzen staan dezelfde kant op: om de woningcrisis te lijf te gaan, moeten er heel veel woningen worden gebouwd. Ook in nieuwe uitleglocaties, ook in het groen, zeggen veel bouwende partijen. Maar de opvatting van gemeenten in de regio Amsterdam en de provincie Noord-Holland is juist om binnen gemeentegrenzen (‘rood’) te bouwen. Daar zou ruimte genoeg zijn.

    Wie heeft gelijk?

Derde verdieping

  • Voor veel winkelvastgoed is geen toekomst meer

    In middelgrote steden loopt de winkelleegstand gestaag op. Aanloopstraten verloederen. Steden als Zaanstad en Purmerend ontkomen niet aan herstructurering van hun binnensteden. Transformatie naar wonen biedt perspectief op grote aantallen extra woningen, becijferde de provincie Noord-Holland. Ook het Rijk wil daarbij financieel helpen. Waar is het wachten op?

Vierde verdieping

  • Bij Amsterdamse zelfbouwvariant MO neemt ontwikkelaar het voortouw

    Vijf jaar geleden maakte Amsterdam bij de uitgifte van grotere zelfbouwkavels een scheiding tussen collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) en mede-opdrachtgeverschap (MO). Voor kleine ontwikkelaars en hun bouwgroepen kwamen aparte tenders die tot nu toe negen projecten opleverden. Hoe kijken alle betrokkenen hier op terug? En wil Amsterdam hier wel mee doorgaan?

Kort bestek

  • Sterke groei, maar zonnestroom aanleggen gaat niet overal van een leien dakje

    Gemeente en corporaties hebben de ambitie het aantal zonnepanelen in Amsterdam flink uit te breiden. Ook gemengde complexen van kopers en huurders moeten hieraan een bijdrage leveren. Dat blijkt ingewikkelder. Soms lijkt de corporatie aan de rem te hangen.

  • Friese woningcorporatie pioniert met innovatief concept

    Bouwgroep Dijkstra Draisma biedt woningcorporaties de mogelijkheid een duurzame, energieleverende sociale huurwoning te leasen. WoonFriesland heeft als eerste corporatie voor een periode van tien jaar een leasecontract afgesloten. Andere corporaties staan (nog) niet te trappelen.

  • Honderden woonboten moeten verplaatst vanwege kadeherstel

    De operatie kadeherstel heeft ook grote consequenties voor Amsterdamse woonbootbewoners. Honderden woonboten moeten tijdelijk verkassen. Die worden op wissellocaties niet per se liefdevol ontvangen door walbewoners. Op veel plekken klinkt verzet tegen de tijdelijke ligplaatsen.

  • Gemeenten en corporaties breken schotten af in regio Zaanstreek-Waterland

    Hoe kan je meer ouderen helpen of verleiden om hun grote woning in te wisselen voor een meer geschikte gelijkvloerse woning en zo meer jonge gezinnen aan een grotere woning helpen? Met dit vraagstuk houden vele gemeenten en corporaties zich al jaren bezig. In Zaanstreek-Waterland breken zij nu onderling schotten af om meer doorstroming op gang te brengen.

  • Bewonerscoöperatie in Muiderberg wil dorp voorzien van collectief warmtenet

    De helft van de Nederlandse warmtevraag kan uit aquathermie gehaald, zo bleek eerder uit onderzoek. Toch zijn er nog weinig systemen gerealiseerd. In Amsterdam komen de eerste grootschalige toepassingen op IJburg. En in Muiderberg liggen de eerste buizen van een collectief warmtenet in de grond, waarbij het nabijgelegen IJmeer wordt ingezet als warmtebron. Kunnen lokale energiecoöperaties voor versnelling zorgen? En moet warmte uit water een nutsvoorziening zijn?

  • Vier MRA-gemeenten dienen subsidieaanvraag in

    Maar liefst 48 gemeenten doen een beroep op een bijdrage uit het Volkshuisvestigingsfonds voor in totaal negentig plannen. Het beschikbare budget van 450 miljoen euro is hiermee ruim twee keer overtekend. Vier gemeenten uit de Metropoolregio Amsterdam dienden een aanvraag in. Naar verwachting wordt rond de zomer bekend welke projecten een bijdrage krijgen.

Interview

  • Interview Thijs Kroese: MRA-gemeenten maken ernst met houtbouw

    Hout wordt naar voren geschoven als bouwmateriaal voor een CO2-neutrale wereld. De 32 gemeenten van de MRA hebben nu een ambitieus doel gesteld: 20 procent van de woningproductie in houtbouw in 2025, oplopend tot 50 procent in 2050. Zijn dat realistische ambities? In gesprek met Thijs Kroese, voorzitter van de stuurgroep Houtbouw.

Woonbarometer

  • De jaarverslagen van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) maken ons steevast bewust van de immense druk op de sociale huurmarkt in de hoofdstad. Zo reageerden in 2020 gemiddeld 433 woningzoekenden op een vrijkomende woning, terwijl de gemiddelde inschrijfduur (wachttijd) 13,8 jaar is.

Op stap

  • Op Stap Met: de verhuurmakelaar van de woningcorporatie

    Een virtuele rondleiding heeft de groepsbezichtiging vervangen, vertelt verhuurmakelaar Rutger van Rochdale. De pandemie heeft ook op zijn werk grote impact. Dit artikel in de reeks ‘Op stap met...’ is dan ook vooral het verhaal van wat er allemaal anders gaat.

Fotoreportage

  • Foto-impressie van Havens-West en hun gebruikers. Zij moeten op termijn verkassen voor Haven-Stad, de geplande nieuwe Amsterdamse stadswijk met 40.000 tot 70.000 woningen. Voor 2030 is overigens alleen woningbouw mogelijk aan de zuidzijde van het gebied: Sloterdijk Centrum, Sloterdijk I Zuid en het Zaanstraat Emplacement.

Redactioneel

  • NUL20 #107

    Het beeld is ronduit deprimerend. De dolgedraaide woningmarkt zorgt voor een steeds groter wordende tweedeling in de samenleving. In gebieden waar woningen nog betaalbaar waren, schieten de prijzen ook zodanig omhoog dat de immer opgevoerde onderwijzer, verpleger en politiemens hun woonwensen ook daar per kwartaal omlaag moeten bijstellen. Voorspelling voor 2021: prijsstijgingen van 16 procent in Flevoland, aldus de economen van Rabobank...