Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Tweede verdieping
Alleen dit jaar al ruim 1430 woningen in aanbouw
Zuidas krijgt steeds meer bewoners

Mannen in pakken; vrouwen in kokerrokjes. Aan de Zuidas wordt gewerkt. Maar niet alleen. Tussen de glimmende kantoortorens wonen al negenhonderd mensen. En in 2014 komen er weer vijfhonderd appartementen, zes herenhuizen en achthonderd zelfstandige studentenwoningen bij. De gemengde woon-werkwijk krijgt gestalte.

 

Kop Zuidas
Voor de meeste bewoners hoort het wijkje tussen de nieuwe synagoge en het ROC bij de Rivierenbuurt. Maar makelaars en de Dienst Zuidas hebben het consequent over Kop Zuidas. Binnen driekwart jaar gaan hier drie woningbouwprojecten van start. In januari 2015 steekt ontwikkelaar Wonam de spade in de grond voor 111 huurwoningen in het middensegment. Initiatiefnemer Robert Kohsiek is enthousiast over de locatie. “Het Amsterdamse Bos en de binnenstad liggen op fietsafstand en je bent zo op station Zuid.” AM en Bouwinvest voegen daar nog eens 75 huurwoningen in het middensegment aan toe met oppervlakten tussen de 60 en 100 m2. Een bijzondere aanvulling op het programma is ook het CPO-project van bouwgroep Amstelwijck met Lingotto in de rol van begeleider en financiële achtervang. Het rijtje met achttien koophuizen, variërend van woningen met tuin tot appartementen en penthouses met fraaie buitenruimten, krijgt hoogstwaarschijnlijk een eigen installatie voor de opwekking van duurzame energie.

Een week geleden trokken Kathelene Dijkshoorn (30) en haar vriend vanuit de Rivierenbuurt in hun gloednieuwe driekamerappartement van 91 m2 op de Zuidas. De overgang is groot, maar Kathelene voelt zich al behoorlijk thuis in het gebied. “Op straat mag het nog wel wat levendiger worden, maar ik vind het erg leuk om op zo’n internationale locatie te wonen.” Het was haar vriend die haar overhaalde om hier naar woningen te kijken. “Op internet zocht ik eerst in de Rivierenbuurt, maar daar is weinig nieuwbouw en we konden er binnen ons budget ook geen mooie woning vinden.” Over appartementencomplex OPZUID was ze meteen enthousiast. “Het is met 46 appartementen veel kleiner en persoonlijker dan al die woontorens. Bovendien vind ik de warme kleur baksteen erg mooi en zijn de kamers erg licht en ruim.”

Kathelene en haar vriend horen bij de ongeveer negenhonderd mensen die inmiddels in het hart van de Zuidas wonen. Hier staat ook het gros van de 650 appartementen die in de afgelopen acht jaar langs de A10-Zuid en het spoor zijn gebouwd. Na enkele jaren van rust lijkt er weer vaart gekomen in de woningbouwplannen op deze plek. Dat is goed nieuws voor het stadsbestuur, dat de Zuidas graag uit ziet groeien tot een gemengde woon-werkwijk. Alleen al dit jaar start de bouw van vijfhonderd appartementen, zes herenhuizen en achthonderd zelfstandige studentenwoningen. En dan zijn de 127 luxe appartementen in de nieuwe woontoren 900 Mahler van G&S Vastgoed nog niet meegeteld. Dat project is immers al eind 2013 van start gegaan.

Meer reuring

Eefje Voogd van het gelijknamige makelaarskantoor heeft in de afgelopen jaren honderden woningen op de Zuidas verkocht. Ze is blij met de nieuwe dynamiek. “Bij het grote publiek begint het door te dringen dat er hier een interessant en hoogwaardig woon- en werkmilieu ontstaat. De projectgroep van de gemeente heeft er ook keihard aan gewerkt om met evenementen en horeca meer reuring in het gebied te krijgen. Dat is gelukt.”

Het zijn volgens Voogd vooral de beter bemiddelde bewoners uit Amstelveen, Buitenveldert en Zuid die een woning kopen op de Zuidas. Het gebied is ook populair bij mensen die terug willen keren naar de stad. “De meesten van hen hebben veel gereisd en weten de stedenbouwkundige en architectonische setting van de Zuidas te waarderen. Ze zijn gewend aan een hoge levensstandaard en wonen bij voorkeur in een hoogstedelijke omgeving.”

Bij deze doelgroep valt een project als 900 Mahler met zijn Manhattan-achtige uitstraling dan ook in de smaak. Nog voor de officiële verkoop zijn er van de 47 koopappartementen in de woontoren al 18 verkocht en 23 gereserveerd. In de toren komen in totaal 127 woningen waarvan pensioenbelegger SyntrusAchmea er tachtig overneemt om in het hogere segment te verhuren. Die mix van luxe koop en dure huur is een beproefd recept op de Zuidas om projecten te kunnen realiseren. Het werd eerder toegepast bij de Vesteda-woontoren New Amsterdam.

Nieuw: middeldure en sociale huur

Er worden niet alleen dure koop- en huurwoningen op de Zuidas gebouwd. Zo wonnen AM en Bouwinvest twee jaar geleden de tender van de gemeente voor de realisering van middensegment huurwoningen. In oktober start de bouw van de twee middelhoge appartementengebouwen met 201 vrije sector huurwoningen, waarvan er 175 voor minder dan 900 euro per maand worden verhuurd. De oplevering volgt in het najaar van 2016. Voor Bouwinvest is het de eerste keer dat ze op de Zuidas investeert. “Vier jaar geleden zouden we de plek nog links hebben laten liggen. We beleggen alleen op plekken die zich in de markt hebben bewezen. Maar de Zuidas zit in de lift met steeds meer woningbouw en voorzieningen die in de avonduren open blijven”, aldus hoofd assetmanagement Michiel de Bruine. 

In dezelfde periode start woningcorporatie Eigen Haard met de bouw van 58 sociale huurwoningen. Het is het tweede cluster van sociale huur dat op de Zuidas wordt gebouwd. Vier jaar geleden leverde Stadgenoot al 34 studio’s op die aan promovendi van de Vrije Universiteit worden verhuurd. De woningen van Eigen Haard zijn met gemiddeld 85 vierkante meter een stuk groter en worden dadelijk gewoon via WoningNet aangeboden. Ook komen er aan de rand van de Zuidas nog eens achthonderd zelfstandige huurwoningen voor studenten. In maart van dit jaar ging de eerste paal van deze tijdelijke campus van Verweij Mungra Vastgoed de grond in. Al in september kunnen de eerste studenten erin trekken en gebruik maken van het grand café, de studieruimten, het uitzendbureau en de wasserette. Er komen zelfs ‘private dining rooms’ waar met vrienden of familie samen kan worden gekookt en gedineerd.

Eerst Gerschwin afmaken

De studentencampus blijft voorlopig het enige woningbouwproject in deelgebied Ravel. De Dienst Zuidas richt zich nu eerst op het afmaken van deelgebied Gerschwin, het hart van de Zuidas. Binnen zes jaar moeten daar 1400 woningen staan. Alleen van de laatste 125 zijn nog geen plannen bekend. De rest is over twee jaar opgeleverd of in aanbouw. Die focus op Gerschwin heeft twee redenen. De extra woningen zijn daar hard nodig om bestaande en nieuwe voorzieningen in het gebied van voldoende klanten te voorzien. Nu gaan veel winkels en cafés in het weekend nog dicht en is het er op doordeweekse avonden erg stil. Daarnaast is het woningbouwprogramma in sommige deelgebieden, waaronder ‘Beethoven’, afhankelijk van het ondergronds brengen van de A10. Dit najaar is een spannend moment als de bouw van het Zuidasdok wordt aanbesteed.

Voor Huib de Vet kunnen die nieuwe bewoners er niet snel genoeg komen. Sinds vier jaar  woont de gepensioneerde interim-manager en organisatieadviseur met zijn vrouw in een zeer ruim en licht appartement op de veertiende verdieping van de Symphony-woontoren. “Het gebied heeft niet alleen meer, maar ook andere bewoners nodig. De gemeente zet de Zuidas nu te veel neer als een plek voor mannen in pakken. Ik zie hier liever een echte stad ontstaan waar ook creatieve mensen en gewone gezinnen wonen. De voorzieningen mogen ook wel wat gevarieerder worden. Ik woon hier erg naar mijn zin, maar nu zijn de winkels en cafés wel erg op de kantoorwerkers gericht.” 

 

Woningbouwprojecten op de Zuidas tot 2020

projectnaam / locatie

deelgebied

initiatiefnemer

aantal woningen

woningtype

status van project

Amstelwijck

Kop Zuidas

Bouwgroep Amstelwijck

18

koop

start bouw begin 2015

Ravel Residence

Ravel

Verweij Mungra Vastgoed

800

zelfstandige huur studenten

in aanbouw, oplevering sept 2014

900 Mahler

Gershwin 

G & S Vastgoed / Syntrus Achmea

127

koop (47) en vrijesectorhuur (80)

in aanbouw, oplevering mei 2016

kavel H

Kop Zuidas

AM / Bouwinvest

75

middensegment huur

in aanbouw, oplevering 2015

Square

Kop Zuidas

Wonam

111

middensegment huur

start bouw jan 2015, oplevering begin 2016

Summertime

Gershwin 

AM / Bouwinvest

201

vrijesectorhuur (26)
en middensegment huur (175)

start bouw okt 2014, oplevering okt 2016

kavel 9

Gershwin 

Royaal Zuid (Bouwfonds / ERA / Eigen Haard)

58

sociale huur

start bouw okt 2014, oplevering april 2016 

kavel 10

Gershwin 

Royaal Zuid (Bouwfonds / ERA / Eigen Haard)

175

koop en vrijesectorhuur

start bouw okt 2014, oplevering april 2016 

kavel 1a

Gershwin 

G&S Vastgoed

6

koop 

start bouw 1e kw 2015, oplevering 1e kw 2016

Fred. Roeskestraat

Fred. Roeskestraat

Provast

180

koop en vrijesectorhuur 

start bouw 2015

kavel 4

Gershwin 

Consortium Zuidschans (AM / Bouwfonds / Achmea)

164

koop (44) en vrijesectorhuur (120)

start bouw febr 2015, oplevering juli 2016

kavel 13 en 15

Gershwin 

Goldstar (Maarsen Groep / Beheer Brouwershoff)

158

middensegment huur

start bouw najaar 2015, oplevering 2018

 

 

 

2073

 

 

 

Jaco Boer