Top
Woonboot voor 700 studenten
In de tweede helft van de jaren zestig is het al eens gedaan. Toen is het niet goed bevallen. Dat weerhoudt student bedrijfseconomie Maarten de Zeeuw en ondernemer Jean Pierre van 't Zand er niet van het nog eens te willen proberen: een studentenwoonboot. Ze willen zevenhonderd studenten huisvesten op een nog om te bouwen vrachtschip.

Kansen

Het schip, voorheen gebruikt om auto's te vervoeren, ligt klaar in Zweden. De ombouw gaat ongeveer een jaar kosten. De investeerder voor dit 23 miljoen euro kostende project zou gevonden zijn. Op korte termijn kan deze boot tien procent van de huidige huisvestingsnood onder studenten in Amsterdam oplossen. Elke student krijgt een betaalbare woning met eigen voorzieningen, zoals slaapkamer, badkamer én een keuken. Een laatste troef: het schip krijgt 150 parkeerplaatsen waarvan ook eventuele omwonenden gebruik kunnen maken.

Strategie

De ligplaats is nu het grootste vraagstuk. Waar meer je een tweehonderd meter lang en zeven dekken hoog schip aan zonder gedonder met de omgeving. Met de gemeente wordt dan ook druk overlegd over een geschikte plek en het is niet de bedoeling dat het ver buiten de stad komt te liggen.
Maar zal de boot niet gaan stinken als een koelkast op een studentenflat? De Zeeuw: "Zeker niet, er komt professioneel beheer en toezicht op het schip."

De lift

Het idee is fantastisch, maar nu moet het nog verkocht. Stap met de cruciale beslisser in de lift waardoor die minstens een halve minuut is verplicht te luisteren naar Het Plan. Nul20 roept iedereen met creatieve ideeën of initiatieven op het gebied van woonbeleid of huisvesting zich op te melden bij onze eigen liftboy.

What’s your elevator pitch? Mail naar delift@nul20.nl.