Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Woonbarometer
Stadgenoot bouwt meeste woningen

Resultaat Bouwproductie per Corporatie 2013

Top-3 van ontwikkelaars in 2013. Woningen die in samenwerkingsverband zijn gerealiseerd, zijn gelijk over de deelnemende partijen verdeeld, tenzij andere deelnameverhoudingen bekend zijn.

NUL20 Gouden Bouwsteen 2013

Is er sprake van een trendbreukje of een naijl-effect van de laatste grote projecten? Feit is dat er in 2013 meer woningen werden opgeleverd dan in de twee jaren ervoor. In totaal kwamen er 3143 woningen woningen gereed, tegen 2438 in 2012 en 3071 in 2011.

Het is het elfde jaar dat NUL20 de Gouden Bouwsteen uitreikt aan de ontwikkelaar die de meeste woningen oplevert. De winnaar is dit jaar Stadgenoot, met 573 woningen. In alle voorgaande edities won ook een corporatie. Of dat de komende jaren een vanzelfsprekendheid blijft, is zeer de vraag. Mede onder invloed van de verhuurderheffing hebben de corporaties hun investeringen drastisch teruggeschroefd.
Tweede werd dit jaar Ymere, de winnaar van 2011 en 2012, met 444 woningen. Derde werd de commerciële ontwikkelaar AM Wonen met 389 opleveringen.

Stadgenoot realiseerde het overgrote deel van zijn woningen in het westen van de stad. In Nieuw-West ging het om de nieuwbouw in het Scheepvaartkwartier, een erfenis van FarWest; in West kwam de eerste fase van de transformatie van het GAK-gebouw gereed. Dat tikte aan met 150 huurstudio's voor Stadgenoot en 170 koopstudio's voor AM Wonen. En in Oostpoort in Amsterdam-Oost leverde de ontwikkelcombinatie OCP de eerste twee complexen met woningen op, waarvan er 71 aan Stadgenoot zijn toegerekend.

Opleveringen 2013 per stadsdeel (tabel)

De meeste woningen werden in 2012 opgeleverd in Oost, dankzij de grote nieuwbouwlocaties Overamstel, Amstelcampus, Eenhoorngebied, Oostpoort en toch ook nog IJburg (+76). Ook in de vernieuwingsgebieden van Nieuw-West, West en Noord is nog stevig doorgebouwd. In Zuidoost werd in 2013 in het geheel geen nieuwbouw opgeleverd.
Grenswaarden prijspeil 2013:  
- sociale huur: < €681; sociale koop: <151.400;
- middensegment huur <€930; middensegment koop: < €226.000

Zo'n 36 procent van de opleveringen bestond uit sociale huurwoningen. Er werd een aanzienlijk aantal kleine koopwoningen opgeleverd (331). Deze studio's vallen vanwege de prijs onder de noemer 'sociale koop', een categorie die tot dusver volledig ontbrak in Amsterdam. Een noviteit dus.
Volgens stedelijke afspraken moet minimaal 30 procent van de woningproductie uit sociale huurwoningen bestaan. Dat is - mede vanwege de crisis - deze collegeperiode ruim gelukt, met uitzondering van 2012 (21%). Terwijl de corporaties na 2008 nog jaren stevig doorbouwden, is de belangstelling voor nieuwbouw-koopwoningen al jaren mager.

 

 

Bron: Basisbestand Woningbouwlocaties, Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam, afdeling regie productie    
Met dank aan Jan Smit van het OGA. Het officiële oplevercijfer wordt pas maanden later bekend via de Basisregistratie Adressen en Gebouwen.
Dat wijkt om administratieve redenen veelal iets af van het OGA-cijfer.
Fred van der Molen