Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Veel sloop/nieuwbouw
Slotermeer stemt in met grootschalig programma

Op dezelfde avond dat het koningsdrama rond Marcouch zich afspeelde, keurde de deelraad van Geuzenveld-Slotermeer ingrijpende sloop/nieuwbouwplannen grotendeels goed.

Het gaat om Slotermeer Zuid, Noordoever en Slotermeer Noord, een gebied met ongeveer 15.000 inwoners en 8000 woningen. Alleen het vernieuwingsplan Noordoever werd niet vastgesteld. Uiteindelijk worden er ongeveer 2600 woningen gesloopt, waaronder veel duplexwoningen.
De bewoners, georganiseerd in het Bewonersplatform Geuzenveld- Slotermeer, kwam massaal op en moesten gedeeltelijk via videoschermen de raadsvergadering volgen. In de plannen worden ruim 700 woningen gerenoveerd en 2600 gesloopt. Vooral de grootschalige sloop stuit op protest. Een groot deel van de bewoners woont al heel lang in de duplexwoningen. Ze raken hun buren kwijt en vrezen op veel hogere woonlasten te komen; bovendien worden er veel minder sociale huurwoningen terug gebouwd.
De plannen zijn op enkele punten aangepast. Van de 2600 woningen worden er 360 voorlopig niet gesloopt: het vernieuwingsplan Noordoever (met sloop van 258 woningen) wordt aangepast en voor 102 woningen in het zogeheten Van Eesterenmuseum komt onderzoek naar behoud en herstel. In de Anton Struik/Nieuwenhuysenbuurt wordt nu op advies van de bewonerscommissie een deel van de woningen zonder samenvoeging gerenoveerd zodat meer kleinere huishoudens in de buurt kunnen worden gehuisvest. De Alliantie heeft de huurders van de naastgelegen te slopen flats hard toegezegd dat zij in de buurt kunnen terugkeren. Tot slot is een motie aangenomen om nieuwe participatieplannen te schrijven; de corporaties moeten die in samenwerking met de bewoners maken. Het bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer beraadt zich op verdere stappen.

www.vernieuwingslotermeer.nl

Zie voor een uitgebreide fotoreporage van Slotermeer:
www.boinkinbeeld.nl/slotermeer.html