Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Eerste verdieping
Nieuwbouw: het nieuwe Bernardus
‘Zelfstandig wonen met goede zorgverlening’

Wonen-ZorgBelegger Syntrus Achmea Real Estate & Finance investeert tientallen miljoenen in de bouw van het nieuwe Bernardus in het centrum van Amsterdam. Het nieuwe zorgcentrum bestaat uit 132 levensloopbestendige appartementen, hoofdzakelijk voor de vrije sector, veertig woningen voor zwaardere zorg, een ruim aanbod aan voorzieningen en een parkeergarage.

Het nieuwe complex, zo zegt Peter Appeljan, directeur woningbeleggingen van Syntrus Achmea Real Estate & Finance, is helemaal van deze tijd. “Ouderen willen langer zelfstandig wonen. Wij bieden een grote variatie aan woningtypen; woningen met een oppervlakte van 62 tot 180 m2. De architect heeft goed nagedacht over de indeling. De woningen zijn uitstekend toegankelijk. En rolstoelvriendelijk. De bewoners kunnen altijd – mochten ze daar op enig moment behoefte aan hebben - op een goede manier zorg aan huis krijgen.”
De locatie aan de Marnixstraat/hoek Nieuwe Passeerdersstraat heeft al sinds 1839 een zorgbestemming. Aangezien niet alle ouderen de beschikking hadden over een eigen kamer, koos Osira Amstelring voor sloop van het oude verpleeg- en verzorgingshuis. De oude bewoners verblijven tot de oplevering van de nieuwbouw in 2015 in woonzorgcentrum Groenhof.
Het nieuwe Bernardus biedt straks negen sociale huurwoningen. De rest bestaat uit vrije sector huurwoningen. De huurprijs van deze woningen zal circa 800 tot 1600 euro in de maand bedragen. De focus ligt op 70-plussers, al is die leeftijdsgrens volgens Appeljan niet heel hard. Ook iets jongere ouderen zijn welkom. “Wij willen mooie woningen bieden aan oudere Amsterdammers die tot de conclusie zijn gekomen dat ze hun oude (koop-)woning beter kunnen verlaten. Bijvoorbeeld omdat het oude huis te groot is geworden. Of omdat het niet voldoende toegankelijk is. Ook verwachten we vraag van senioren die voorzien dat zij binnen een paar jaar een zorgvraag krijgen.”
Verder verhuurt Syntrus Achmea één etage voor het verlenen van zwaardere verpleeghuiszorg. Osira Amstelring krijgt in het complex de beschikking over twee groepswoningen voor dementerenden, vijftien tweekamerwoningen voor mensen met lichamelijke aandoeningen en negen eenkamerwoningen voor tijdelijke opname.
Bij het nieuwe Bernardus is heel letterlijk sprake van een scheiding van wonen en zorg. Aangezien Osira Amstelring de financiering en het risico van de investeringen te groot vond, is de grond, de bouw en het beheer van het vastgoed overgedragen aan Syntrus Achmea. Appeljan voorziet voor de pensioenfondsen een heel stabiele belegging. “Nu al is er veel vraag naar comfortabele appartementen voor senioren. Wij verwachten dat die vraag de komende decennia alleen maar verder zal toenemen. In 2040 hebben we in ons land dubbel zoveel 65-plussers als nu; het aantal 85-plussers zal tegen die tijd verdrievoudigd zijn. En mocht op enig moment de belangstelling toch tegenvallen, dan kunnen we het gehele complex evengoed op de reguliere woningmarkt aanbieden. Dat alternatief maakt dat we onze opdrachtgevers, de pensioenfondsen, voor de lange termijn voldoende zekerheid kunnen bieden.”
Het Bernardus wordt toegevoegd aan de portefeuille van het Achmea Dutch Health Care Property Fund. Het zorgvastgoedfonds bestaat daarmee uit elf projecten met een totale waarde van circa 172 miljoen euro. “Het Bernardus is ons grootste complex. Maar het gaat ons beslist niet alleen om grote complexen in grote steden. Wij hebben ook in kleinere complexen in onder meer Zutphen en Apeldoorn belegd.”

Bert Pots