Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
De Zonmotor: subsidie voor ‘moeilijke daken’
Meer zon op corporatiedaken

Dankzij 2,3 miljoen euro subsidie van de gemeente Amsterdam kunnen corporaties komend jaar een kleine 20.000 zonnepanelen plaatsen die anders niet rendabel waren of pas later aan de beurt zouden zijn. Waarom gaat het niet nog sneller? Bij Ymere merken ze: huurders zijn niet altijd even happig.

Er liggen nu ruim een half miljoen zonnepanelen op de Amsterdamse daken. Maar heel veel geschikte daken zijn nog niet benut; een doorn in het oog van wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid). Zij wil het aantal panelen op Amsterdamse daken in een jaar verdubbelen. Om de grootste huizenbezitters van Amsterdam, de woningcorporaties, tot grotere inspanningen te bewegen is vorig jaar oktober de Zonmotor bedacht, onderdeel van het Duurzaam Herstelplan. Met 78 miljoen euro uit het Klimaatfonds investeert de gemeente in zes duurzame 'motoren' om Amsterdam sneller te verduurzamen en nieuwe banen te creëren.
Met een subsidiepot van 4 miljoen euro helpt de Zonmotor Amsterdamse woningcorporaties om projecten te realiseren die mogelijk minder rendabel zijn. De eerste subsidieronde is geweest. De Key, Eigen Haard, Rochdale, Stadgenoot en Ymere kregen in totaal 2,3 miljoen euro, waarmee 19.000 tot 20.000 extra zonnepanelen worden geplaatst. De eerste panelen worden nog dit jaar aangelegd.
Dat deze stimulans nuttig is, blijkt wel uit de Monitor Samenwerkingsafspraken 2020. Aardgasvrij ligt op koers. De afspraak is tweeduizend corporatiewoningen aardgasvrij tussen 2020 en 2023 en inmiddels zijn dat er 580. Maar met zonnepanelen gaat het iets minder vlot. Doelstelling is om in vier jaar 15 megawatt aan zonne-energie te installeren, gemiddeld 3,75 megawatt per jaar dus. In 2020 is 2,9 megawatt gerealiseerd, een versnelling is dus wenselijk. De Zonmotor zorgt met circa 6,5 megawatt in de eerste subsidieronde voor een enorme boost.

Voordelig

Vastgoedregisseur Hans Pronk van Ymere legt uit waarom subsidie het verschil maakt: “In binnenstedelijk gebied kan het vaak niet uit omdat het vaak kleine complexen betreft met daardoor hoge vaste kosten en lage deelname. Met deze bijdrage wordt er meer mogelijk.”
Ymere werkt met Iederzon, een extern bedrijf. De corporatie stelt dakoppervlak beschikbaar en krijgt daar een beter energielabel voor terug; zonder zelf te hoeven investeren. Het uitgespaarde geld kan weer worden ingezet om nieuwe huizen te bouwen en bestaande woningen te verduurzamen. Voorwaarde is dat huurders er op vooruitgaan. Minimaal 1 euro, maar gemiddeld gaat het om 80 à 120 euro per jaar. Door de hoge energieprijzen komt daar 100 à 200 euro bij, verwacht Pronk. Een deel van de opgewekte stroom wordt gebruikt voor de algemene voorzieningen. De servicekosten gaan daardoor wat omlaag. Ook krijgen zij de garantie dat de stroom nooit duurder wordt dan de gemiddelde marktprijs.

Iederzon

Ymere heeft in Amsterdam inmiddels met Iederzon ruim 3500 panelen gelegd op zo’n 700 individuele aansluitingen, daarnaast liggen er 2500 op de centralevoorzieningenmeters. Met deze stimuleringssubsidie verwacht men nog ruim 2000 extra panelen te kunnen leggen.
Waar bij het ene complex huurders de corporatie tot snelheid manen, is het op andere plekken lastig voldoende bewoners mee te krijgen. Huurders zijn bijvoorbeeld huiverig om een contract van twintig jaar met Iederzon aan te gaan: de levensduur van de panelen. Bij verhuizing zijn ze daar automatisch vanaf, maar toch blijkt het een obstakel.
“Wij blijven proberen om al deze mensen de voordelen te laten zien. Door de Zonmotor-subsidie kunnen we het eerste jaar gratis panelen aanbieden in geselecteerde complexen. Daarmee hopen we meer belangstelling op te wekken. De gemeente werkt mee door bewoners te informeren met een nieuwsbrief. Dat geeft vertrouwen.” Ymere gaat complexen nu opnieuw aanschrijven. “De gestegen energieprijzen gaan hopelijk een boost geven aan de deelname.”

Wendy Koops