Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Tweede verdieping
Habion opent eerste Liv inn in Hilversum

Voor ouderenhuisvester Habion staat de transformatie van traditionele verzorgingshuizen naar toekomstbestendige woonvormen al jaren bovenaan de agenda. Dat heeft een uitgewerkt woonconcept opgeleverd: Liv inn. De eerste proeve daarvan staat in Hilversum.

Bewoners van de eerste Live Inn in hun splinternieuwe gemeenschappelijke keuken. Habion wil in elke te openen Live Inn bewoners zelf de keuze laten uit de te bouwen gezamenlijke ruimtes. Met een maximum van vijf uit een catalogus van veertien.

 

De Boomberg in Hilversum ondergaat momenteel een ingrijpende metamorfose. De eerste gezamenlijke ruimtes zijn deze zomer opgeleverd, een belangrijk onderdeel van het nieuwe woonconcept. Als de renovatie van het oude - leegstaande - hoofdgebouw, de aanleunwoningen en de tuin begin volgend jaar is afgerond, is de eerste volwaardige ’Liv inn’ een feit. Dan kunnen ook de voormalige bewoners van het hoofdgebouw weer terugkeren, als ze dat willen.
Liv inn - ook seniorenhuisvesters ontkomen niet meer aan ‘branding’ - is de naam die Habion heeft meegegeven aan een woonconcept dat antwoord moet geven op de veranderde vraag naar seniorenhuisvesting. Die verandering is simpel gezegd deze: van zorg met wonen naar wonen met (zo nodig) zorg.
Het Liv inn-concept is gegroeid na uitvoerige consultatie van senioren en op basis van de ervaringen die Habion opdeed in andere wooncomplexen. Woordvoerder Ilona Derks: “Bij Liv Inn hebben senioren een belangrijke stem in de manier waarop ze bij ons wonen. We hebben al varianten ervan toegepast, maar deze in Hilversum is de ultieme vorm ervan. Wij faciliteren de ruimte, maar bewoners voeren de regie over de algemene ruimtes.”  
Inmiddels hebben bewoners de ’Vereniging Liv inn Hilversum’ opgericht. „Dit wordt echt iets moois”, zegt Cosimo Russo in De Gooi- en Eemlander van 4 juni. „We willen er een fijne woongemeenschap van maken waar mensen graag met elkaar willen wonen. De plannen zien er fantastisch uit.”
Liv inn is een woongebouw met een leefgemeenschap met actieve bewoners en buurt die samen bepalen hoe zij willen leven en wonen. En waar bewoners in principe niet meer hoeven te verhuizen: “De zorg komt naar jou toe mocht je daar behoefte aan hebben.”
Het concept bevat een catalogus aan gezamenlijke leefruimtes, waaruit per vestiging door (buurt)bewoners een keuze kan worden gemaakt. In totaal zijn er veertien opties, van een sportschool, werkplaats, atelier, leefkeuken tot moestuin en bioscoop. Alle vestigingen krijgen een hart met minstens vijf gezamenlijke leefruimtes. Derks: “In Hilversum is gekozen voor een leefkeuken, een huistheater, bruin café, werkplaats en een binnentuin.”
Habion heeft verspreid over heel Nederland zo’n 120 locaties met meer dan 11.000 wooneenheden voor ouderen.

Huurprijzen vanaf €627

Fred van der Molen