Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Vierde verdieping
Kunst in de buurt
Exit Art Amsterdam: tegen leegstand, voor kunst

Dossier van onderen - ontwikkeling nieuwe stijl

Er zijn ook succesvolle particuliere initiatieven van kunstenaars. In de ateliers die kunstenaar Hetty Huisman jarenlang huurde als antikraker gaf ze voor iedere verhuizing een exit-tentoonstelling van haar werk voor buurtbewoners. Toen er twee tentoonstellingen van haar door een galeriehouder werden afgezegd besloot ze zelf een expositieruimte te zoeken. Huisman: “In de Van Baerlestraat stond een vijftal winkelpanden leeg door de crisis. Via een bevriende makelaar heb ik een ruimte kunnen huren en is Exit Art Amsterdam, ‘tegen leegstand, voor kunst’,  ontstaan.”

Het idee achter Exit Art is onder meer om kunst toegankelijker te maken, ook in buurten waar dat minder vanzelfsprekend is. Er zijn wisselende tentoonstellingen van verschillende kunstenaars en disciplines. “Belangrijkste doelstellingen zijn kunst tonen, het werk verkopen tegen schappelijke prijzen en leegstand bevechten.”
Inmiddels is Exit-Art in een nieuw winkelpand getrokken in de wat minder chique De Clercqstraat. Op die plek betalen de gebruikers slechts een kleine vergoeding aan een particuliere eigenaar en gas- en licht. Huisman: “Het leuke in deze buurt is dat er mensen binnenlopen die zelden met kunst te maken hebben en dat er altijd kunstenaars aanwezig zijn waar vragen aan gesteld kunnen worden. De buurtbewoners zijn heel positief en vinden het prettig dat het pand niet langer leeg staat.”
Exit Art organiseert iedere maand een gasttentoonstelling. Bekendheid krijgt de organisatie vooral via social media. Voorwaarde aan exposeren is dat de kunstenaars zelf hun tentoonstelling in kunnen inrichten en mee willen betalen aan de vaste lasten. Ook is er doorlopend werk te zien van de vaste club van acht mensen die aangesloten zijn bij de organisatie.
Hoe lang Exit Art in het winkelpand blijft is onzeker. “In zekere zin profiteren we natuurlijk van de crisis. Bovendien is dit ook een manier om ‘onze eigen broek op te houden’ zoals dit kabinet graag wil. We nodigen nu al weer makelaars uit om te laten zien wat we doen in de hoop dat we, op het moment we hier moeten vertrekken, een alternatieve locatie hebben. In elk geval zijn we al tot augustus volgeboekt met exposities.”
Janna van Veen