CPB: in 2014 dal bereikt in huizenmarkt

16.09.2013

Van herstel is nog geen sprake, maar "er lijkt wel licht zichtbaar aan het einde van de tunnel". Dat schrijft het CPB in zijn nieuwste prognose over de huizenmarkt. Dan is het wel 2014. Dit jaar worden er nog minder huizen verkocht dan vorig jaar en investeren huizenbezitters ruim 8 procent minder in hun woning dan vorig jaar. Maar de huizenprijzen dalen al minder hard. "Langzaam maar zeker" lijkt er dus een einde te komen aan de daling van de huizenprijzen, aldus het CPB.
Eerder kwamen Rabobank en NVM met vergelijkbare prognoses naar buiten. De Rabo, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, voorziet dat de woningmarkt "binnen afzienbare tijd stabiliseert." Dat schreef de bank in het laatste kwartaalbericht dat in september verscheen. Eerder liet topman Piet Moerland al weten dat het diepste punt bijna wel bereikt is: "de prijzen zijn aan het uitbodemen.'
In juli durfde NVM-voorzitter Ger Hukker voor het eerst sinds tijden weer te spreken over mogelijk herstel van de woningmarkt. "We zijn er nog niet, maar het wijst erop dat de markt langzaam in balans komt. Consumenten krijgen meer vertrouwen, mede dankzij de gunstige betaalbaarheid en meer politieke rust op het woningmarktdossier als gevolg van het Woonakkoord.""

Trefwoorden