Overslaan en naar de inhoud gaan

Corporaties worden weer met alle egards ontvangen

Image

Projecten stokken en beleggers nemen een afwachtende houding in. Woningcorporaties worden daardoor weer met alle egards ontvangen bij de commerciële ontwikkelaars. En ze nemen ook projecten over als de grondprijs wordt aangepast. In Amsterdam is dat inmiddels bij een aantal projecten in Amsterdam Noord gebeurd. Zo namen Lieven de Key, Eigen Haard en de Alliantie recentelijk projecten over op het NDSM-terrein, en eerder al in Elzenhagen Zuid.

In al deze projecten zag de ontwikkelaar onder de huidige marktomstandigheden geen haalbare business case meer voor het geplande bouwprogramma met meer vrije-sectorwoningen. Om de bouwproductie op gang te houden was de gemeente bereid genoegen te nemen met veel lagere erfpachtinkomsten. Wethouder Reinier van Dantzig (Woningbouw): “De markt is momenteel ontzettend ingewikkeld en het is vechten voor elk project. De vraag is groot, daarom ben ik blij met elk project dat wordt gestart. Hier hebben we meer middeldure en sociale huur voor elkaar gekregen. Dat is goed nieuws voor Amsterdam Noord.”

Dat zei hij over een project op kavel B7 van NDSM-werf, maar het geldt ook voor de andere projecten. Op B7 neemt De Alliantie een complex met 200 woningen over. Het nieuwe woonprogramma met 100 sociale en 100 middeldure woningen omvat minimaal 50 seniorenwoningen (verdeeld over beide segmenten) en woninggroottes van gemiddeld minimaal 60 m2 gbo. Minimaal een kwart van alle woningen gaat met voorrang naar Noorderlingen. 

Iets oostelijker op kavel A4 gaat Lieven de Key samen met VolkerWessels vastgoed en G&S& 350 woningen realiseren waarvan er 106 in de sociale huur en 140 in de middeldure huur vallen. Vrij recent besloot de corporatie middeldure huurwoningen in het project af te nemen. “We zien dat de verkoop van deze woningen aan beleggers moeizaam verloopt. Met het overnemen van een deel van het middeldure huursegment maken we de kans groter dat een project doorgaat en ook de sociale huur wordt gebouwd”, verklaart woordvoerder Niels Gerretsen.

Iets westelijker op kavel B11 neemt Lieven de Key van dezelfde ontwikkelaar een project over met 136 woningen, onderdeel van Noordbaak: 106 sociale huurwoningen in woontoren De Lange Nelle (met vijf ‘rolstoelwoningen’) en 30 middeldure huurwoningen in het naastgelegen gebouw Noorderhoofd. 
Op kavel A5 besloten de collega’s van Eigen Haard onlangs al om ontwikkelaar Ten Brinke te helpen zijn project rond te krijgen. De corporatie zal alle sociale en middensegment huurwoningen plus het bedrijfs- en maatschappelijk vastgoed in de plint van de initiatiefnemer overnemen.

In de komende NUL20 een uitgebreid artikel over dit onderwerp