Overslaan en naar de inhoud gaan

Volgend woningproject in Noord omgezet naar betaalbare huur om productie op gang te houden

Image

Het woonprogramma van een transformatielocatie op de NDSM-werf wordt omgezet. De ontwikkelaar ziet onder de huidige markomstandigheden geen haalbare business case meer voor de bouw van 200 woningen; de gemeente wil de bouwproductie veilig stellen. Ze hebben afgesproken het vrije sectordeel (50%) volledig om te zetten naar permanente middenhuur. Eerder heeft het college ingestemd met een vergelijkbare programmawijziging in de wijk Elzenhagen Zuid. Deze nieuwe afspraak gaat gepaard met een aanpassing van de grondprijzen. Details daarvan zijn geheim, maar de negatieve financiële gevolgen voor de gemeente kunnen niet anders dan fors zijn.

Wethouder Reinier van Dantzig (Woningbouw): “De markt is momenteel ontzettend ingewikkeld en het is vechten voor elk project. De vraag is groot, daarom ben ik blij met elk project dat wordt gestart. Hier hebben we meer middeldure en sociale huur voor elkaar gekregen. Dat is goed nieuws voor Amsterdam Noord.”

Op kavel B7 op het westelijk deel van NDSM-werf komen een aantal opgaven samen: in het programma staan naast de 200 woningen ook een buurtkamer, een gebiedscentrale voor koudelevering (onderdeel WKO-systeem) en een kinderopvang, basisschool en gymzaal in een Integraal Kindcentrum. Stuk voor stuk redenen om verdere bouwvertraging te voorkomen. 

Eén ontwikkelcombinatie heeft de ontwikkelrechten voor alle negen B-kavels. Daarvan zijn er inmiddels twee opgeleverd, twee zijn in aanbouw en twee in de contractfase (B7 en B11). Totaal betreft dit circa 1.750 woningen. In het programma was het uitgangspunt minimaal 30 procent sociale huur en de rest vrije sector.

Woningprogramma

Woningcorporatie De Alliantie neemt het complex met de 200 woningen over. Het woonprogramma met sociale en middeldure huur omvat minimaal 50 seniorenwoningen (verdeeld over beide segmenten) en woninggroottes van gemiddeld minimaal 60 m2 gbo. Er geldt voor een kwart van alle woningen een voorrangsregeling voor Noorderlingen. Opleverdatum is uiterlijk 1 januari 2028, zodat het IKC/KA schooljaar 2027/2028 open kan op de NDSM-werf.