Overslaan en naar de inhoud gaan

"Conclusies Planbureau over kosten verduurzaming veel te somber"

Image

Het Planbureau voor de Leefomgeving publiceerde gisteren een rapport met als spraakmakende conclusie dat het voor veel huizenbezitters niet rendabel is om hun koopwoning te verduurzamen. Deze uitkomst zorgde behalve voor veel publiciteit ook voor veel kritiek. Bijvoorbeeld van duurzaamheidsexpert Jan Willem van de Groep. Hij vindt de conclusies te somber en te algemeen gezien de beperkte invalshoek van het onderzoek. Er wordt namelijk maar één referentiewoning gebruikt, een tussenwoning met een woonoppervlak van 110 vierkante meter. "De werkelijk is veel complexer,” zegt hij in een reactie op de site duurzaamgebouwd.nl. Bovendien wordt er gerekend met een woning met energielabel G, terwijl het gemiddelde van de woningvoorraad op een veel hoger niveau zit. Van de Groep: "Het scheelt nogal wat als je naar label B toerekent vanaf een label C of E in plaats van een label G."

In het onderzoek wordt volgens hem ook niet helder gemaakt dat je al met een paar simpele ingrepen een heel behoorlijke energiebesparing kunt bereiken. Dat ontkent Frans Schilder, de hoofdonderzoeker van het PBL-rapport, in Het Parool ook geenszins. Als losse maatregel renderen zonnepanelen volgens hem inderdaad 'hartstikke goed': "Binnen zes of zeven jaar heb je ze terugverdiend. Maar als je een warmtepomp gaat aanschaffen, heb je er wel 26 nodig en die passen niet op ieder dak. Het gaat dus om de warmtevraag als de gasketel vervangen moet worden."
De onderzoeksvraag was volgens hem of je bestaande huizen zo kon isoleren dat je de gasketel door een warmtepomp kan vervangen en de stroom die daarvoor nodig is zelf kan opwekken. Dat is volgens het onderzoek alleen financieel rendabel voor huishoudens die minimaal zo'n 150 euro per maand aan energie kwijt zijn.
Van de Groep vindt het ook jammer dat de nadruk zo is komen te liggen op de aanpak van de individuele woning. Als je duurzaamheidsmaatregelen uitvoert als onderdeel van een groter geheel komt het goedkoper uit. Hij heeft eerder forse kritiek gegeven op de conceptversie van het rapport en vindt het vervelend dat zijn naam er nog aan verbonden is. De boodschap is volgens hem veel te somber en niet goed voor de toonzetting ten aanzien van de energietransitie. "Met de conclusies wordt een veel te grote broek aangetrokken."