Overslaan en naar de inhoud gaan

CBS/Kadaster: Ook in Amsterdam koophuis stilaan goedkoper

Image

Ook in Amsterdam wordt de aanschaf van een koopwoning goedkoper, zo blijkt uit de jongste kwartaalcijfers van CBS en Kadaster. De gemiddelde prijs ligt in het eerste kwartaal van dit jaar bijna zes procent lager dan een jaar eerder. Ook daalde het aantal transacties met meer dan tien procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2022.

Ook in Utrecht, Den Haag en Rotterdam zakken de huizenprijzen. De stad Utrecht noteerde met 7,4 procent de grootste daling ten opzichte van een jaar eerder. In Rotterdam was de daling met 0,3 procent kleiner dan gemiddeld in Nederland. Ook voor die steden geldt dat minder woningen van eigenaar wisselen. 

Het CBS en het Kadaster hebben ook berekeningen gemaakt per provincie. In zeven van de twaalf provincies waren bestaande koopwoningen goedkoper dan een jaar eerder. In Flevoland is sprake van een daling van de koopprijs met 1,7 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. Het aantal transacties daalde met 18,6 procent. In de provincie Noord-Holland daalde de gemiddelde prijs in een jaar tijd met bijna 3 procent. Het aantal transacties daalde in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met ruim tien procent.