CBS: woningvoorraad Amsterdam neemt met 4.300 woningen toe in eerste helft 2021

05.08.2021
Image

De Amsterdamse woningvoorraad is in het eerste half jaar van 2021 met bijna 4.300 woningen gegroeid. Zo blijkt uit de jongste CBS-cijfers over de Nederlandse woningvoorraad. In geen enkele gemeente groeide de woningvoorraad zo sterk. De explosieve woningtoename dit jaar is overigens grotendeels een gevolg van een correctie. Vanwege administratieve problemen had de hoofdstad vorig jaar een fors deel van de nieuwbouwproductie niet tijdig verwerkt in de landelijke basisadministratie.
De gemeente Amsterdam is ook verantwoordelijk voor meer dan de helft van de toename in Noord-Holland. In de provincie Noord-Holland groeide de woningvoorraad in de eerste zes maanden van dit jaar met bijna 8.000 woningen.

De gemeente Amsterdam telt per 1 juli volgens het CBS ruim 454.000 woningen; goed voor zes procent van alle woningen in Nederland. In heel Nederland zijn er in de eerste helft van 2021 per saldo 39.000 woningen bijgekomen. In juni 2021 is de acht miljoenste woning aan de woningvoorraad toegevoegd. Het CBS rekent verplaatsbare woonruimten, zoals woonboten, recreatiewoningen waar permanente bewoning niet is toegestaan en onzelfstandige woonruimten niet tot de woningvoorraad.