Bouwinvest: "Huurstijgingen op Java-eiland worden gematigd"

10.04.2017
Image

Vastgoedvermogensbeheerder Bouwinvest kiest voor een meer gematigde huurontwikkeling voor de vrijesectorhuurwoningen op het Java-eiland in Amsterdam-Oost. Daarover is een goed gesprek gevoerd met de huurdersvereniging, zo verklaarde CEO Dick van Hal maandag op een bijeenkomst van de vereniging van institutionele beleggers IVBN.

Bouwinvest heeft zich volgens Van Hal gehouden aan de afspraak met de gemeente, dat voor een periode van tien jaar sprake was van een beperkte huurstijging. Daarna mochten de huren marktconform worden verhoogd. Toch wil hij niet voorbijgaan aan de kritiek van Huurdersvereniging JRJava, dat de middensegmentwoningen op het eiland voor veel huurders te duur zijn geworden. “Als mensen in vijf jaar tijd de huur hebben zien stijgen van zeshonderd naar negenhonderd euro, dan is dat een grote stap. Wij maken daarom afspraken over de huurstijging in de toekomst,” aldus Van Hal.

Ook is Bouwinvest bereid met huurders voor wie wonen op het Java-eiland te duur is geworden, te bezien of zij elders in Amsterdam een goedkopere woning kunnen betrekken. Dat zal volgens hem dan wel vaak een wat kleiner huis zijn. Ook niet aan het IJ. JRJava beklaagde zich afgelopen najaar over het winststreven van Bouwinvest. Volgens voorzitter Van Hoorn wordt al jarenlang de maximale huurverhoging doorgevoerd. Een huurder die in 2010 nog 975 euro huur betaalde, betaalt nu 1365 euro. Voor mensen die door de stijgende huren in problemen komen bestaat volgens de Huurdersvereniging weinig begrip, terwijl negen op de tien huurders aldaar problemen hebben met de betaalbaarheid.