ANBO: 'Veel oudere huurders lopen huurtoeslag mis'

06.01.2020
Image

Duizenden oudere huurders die vanaf dit jaar recht hebben op huurtoeslag zijn daar niet van op de hoogte. Daardoor missen zij een belangrijke financiële bijdrage, zo waarschuwt de ANBO. De ouderenbond begint daarom een voorlichtingscampagne en gaat ouderen helpen om te checken of ze alsnog in aanmerking komen voor huurtoeslag.

Vanaf 1 januari van dit jaar hebben ongeveer 115.000 extra huishoudens in Nederland recht op huurtoeslag. Vaak gaat het om ouderen die daar tot dit jaar geen aanspraak op konden maken. ANBO-directeur Liane den Haan geeft een rekenvoorbeeld. Een alleenstaande AOW-er met een inkomen van 23.000 euro en een huur inclusief servicekosten van 612 euro had in 2019 geen recht op huurtoeslag. In 2020 is er recht op 171 euro toeslag in de maand.
"Veel ouderen zijn er de afgelopen jaren wat betreft inkomen op achteruit gegaan. Huurtoeslag kan hen net wat meer 'lucht' geven, maar het probleem is dat veel mensen dit niet weten. Zij worden daar door de Belastingdienst ook niet actief over geïnformeerd. Daarom starten wij een informatiecampagne om mensen op de verruimde voorwaarden te wijzen", aldus Den Haan.