Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdamse Nieuwbouwprijs gaat naar historiserende nieuwbouw in Eerste Oosterparkstraat

Image

Het nieuwbouwproject Eerste Oosterparkstraat 88-126 van Stadgenoot heeft de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2020 gewonnen. Het project kreeg bijna 20 procent van de stemmen. Het project bestaat uit zestien nieuwbouwpanden in historische stijl die 39 huurwoningen, een supermarkt en 1.000 vierkante meter andere winkelruimte omvat. Wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen) en Fries Heinis van Bouwend Nederland reikten de prijs zaterdagmiddag 20 juni uit aan de bewoners, Stadgenoot, bouwer Heijmans en Rappagne & Partners Architecten.

“Dit is een prachtig project waaraan je bijna niet ziet dat het nieuwbouw is”, zei wethouder Ivens kort na de uitreiking. “De panden lijken er al sinds 1900 te staan en alleen een opfrisbeurt te hebben gekregen. Buurtbewoners zijn goed betrokken bij de plannen en het resultaat mag er zijn. Prachtig om te zien dat we ook betaalbare woningen nog erg mooi kunnen bouwen, zelfs op een moeilijke plek als deze, boven de winkels.”
Van de 39 huurwoningen vallen er 13 in de sociale huursector. Zes daarvan zijn grote woningen (>100m2) voor gezinnen.
Volgens Fries Heinis van Bouwend Nederland doet het project recht aan het prachtige straatbeeld. “Maar het is zeker niet altijd eenvoudig. Ook bij dit project moest steeds de afweging worden gemaakt tussen authenticiteit en moderne kwaliteit. Het eindresultaat is prachtig. Met dit project laten zowel de architect als de bouwer puur vakmanschap zien.”

De sloop/nieuwbouw heeft een lange voorgeschiedenis die nog teruggaat tot de ambitieuze planvorming voor de 'Parooldriehoek' door Het Oosten (later opgegaan in Stadgenoot) uit het begin van deze eeuw. Deze plannen sneefden definitief in 2006. Uiteindelijk rolde er voor het deel Eerste Oosterparkstraat een plan uit met sloop en herbouw in dezelfde stijl. Wel werd de begane grondlaag verhoogd en kwamen er verdiepingen bij. Ook kregen de woningen een gemeenschappelijke ingang met een trappenhuis en een lift. Bijzondere elementen van de oude panden, zoals gevelankers, balkonhekjes en natuurstenen versieringen, zijn hergebruikt.