Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam opent tijdelijke opvanglocatie voor vluchtelingen op Marineterrein

Image

De gemeente Amsterdam opent een nieuwe tijdelijke locatie voor de opvang van vluchtelingen op het Marineterrein. Daar zijn maximaal 250 opvangplekken beschikbaar. Het ministerie van Defensie heeft het terrein ter beschikking gesteld, het COA is verantwoordelijk voor de begeleiding van de opvang. De vluchtelingen zullen deze week arriveren en kunnen tot en met medio augustus worden opgevangen. Eind vorig jaar zijn op aldaar ook al tijdelijk vluchtelingen opgevangen, dit waren toen voornamelijk evacuees uit Afghanistan.

Vanwege de druk op de opvanglocaties van het COA bracht Amsterdam afgelopen week al 180 vluchtelingen onder in een hotel aan de De Boelelaan. Rutger Groot Wassink (wethouder Sociale Zaken en Vluchtelingen): “De stad Amsterdam zal zich altijd bekommeren om het lot van vluchtelingen. Omdat de druk op de opvanglocaties van het COA nog steeds hoog is, hebben we de afgelopen week een tijdelijke plek aangeboden voor een groep van 180 vluchtelingen uit Ter Apel. Samen met het ministerie van Defensie en het COA kunnen we de komende maanden 250 extra plekken bieden, bovenop de 1.000 extra vluchtelingen die we sinds eind vorig jaar al opvangen in de stad. Tegelijk is het zaak om met het Rijk en alle gemeenten in het land te kijken hoe we het gebrek aan opvanglocaties gezamenlijk en structureel kunnen aanpakken.”

In Amsterdam worden nu op verschillende locaties vluchtelingen (tijdelijk) opgevangen. Naast het reguliere asielzoekerscentrum aan de Willinklaan, worden er 900 vluchtelingen opgevangen in het A&O hostel in Amsterdam Zuidoost en verblijven er 90 statushouders in het Stayokay hostel in het centrum.
Naast de reguliere opvangplekken voor vluchtelingen zijn er in de gemeente Amsterdam de afgelopen twee maanden 1.640 opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne gerealiseerd. Van de beschikbare opvangplekken in Amsterdam zijn er op dit moment 997 bezet. De vluchtelingen uit Oekraïne worden in de gemeente Amsterdam opgevangen op de volgende locaties: het Savoy Hotel, het WOW-hotel, de boot ‘Bellini’, De Kleine Kapitein, Hart van Weesp, Vondel Garden, het Botel, Holiday Inn Express.