Overslaan en naar de inhoud gaan

Akkoord over aanpak Van der Pekbuurt Amsterdam-Noord

Image
update 24-03-2014

Ymere heeft met de gemeente Amsterdam en stadsdeel Noord overeenstemming bereikt om de komende drie jaar 150 tot 170 woningen in de Van der Pekbuurt hoogwaardig te renoveren. In die periode worden er geen woningen gesloopt. Bovendien gaat de corporatie in afwachting van de verdere aanpak van de buurt duizend woningen beperkt verbeteren. Volgens de gemeente is de overeenkomst met Ymere een belangrijke stap om van de Van der Pekbuurt een levendige, dynamische en gevarieerde wijk te maken. De plannen doen volgens wethouder Ossel recht aan de bijzondere stedenbouwkundige kwaliteiten van de wijk. Ook komt de voorgenomen renovatie tegemoet aan de wensen van de bewoners.

Alle vaste huurders in het betreffende gebied kunnen met voorrang terugkeren in een gerenoveerde woning. Bovendien behouden zij hun actuele huurprijs, vermeerderd met het bedrag dat volgens de Huurcommissie op grond van de renovatie mag worden doorberekend. Uitgangspunt is dat van de te renoveren woningen in dit gebied zestig procent sociale huur blijft, en veertig procent koop- en huurwoningen in de vrije sector worden.

Gemeente, stadsdeel en Ymere zoeken nog naar een oplossing voor de meerkosten van hoogwaardige renovatie. Vanwege de beperkte financieringsruimte bij Ymere zal de gemeente voor de renovatie van 91 woningen een financieringsvoorstel doen. Daarbij wordt gekeken naar zowel de mogelijkheid financieringsruimte vrij te maken door als gemeente voor een periode van tien jaar de erfpachtrechten over te nemen, als de mogelijkheid van een voorschot op te verlenen subsidies vanuit het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Over de subsidie uit het stimuleringsfonds vindt overleg plaats met de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties.

Wethouder Freek Ossel is blij dat er nu duidelijkheid is over de verdere aanpak van de Van der Pekbuurt: “We blijven minister Blok erop wijzen dat hij de Amsterdamse corporaties onvoldoende ruimte geeft om dit soort kwetsbare wijken aan te pakken. Maar wij nemen ook zelf onze verantwoordelijkheid door met alternatieve oplossingen voor financiering de impasse te doorbreken.”

De aanpak van de Van der Pekbuurt zorgde lange tijd voor tweespalt tussen corporatie en een deel van de bewoners. Ymere toonde zich vanwege de hoge meerkosten van hoogwaardige renovatie lang voorstander van sloop/nieuwbouw. Bovendien zouden dan ook grotere sociale huurwoningen kunnen worden toegevoegd aan de buurt. Buurtorganisaties toonden zich juist voorstander van woningverbetering en behoud van het sociale karakter van de buurt.

Inmiddels is het eerste voorbeeldblok gerenoveerd. Het gaat om zes beneden- en zes bovenwoningen in de sociale huur. De wijk heeft kort geleden de status van gemeentelijk monument gekregen. 

Zie ook:

Akkoord bewonersparticipatie Van der Pekbuurt (NUL20, 28-02-2013)
Impasse Van der Pekbuurt lijkt doorbroken (NUL20, 12-12-2012)
Sloop Van der Pekbuurt uitgesteld (NUL20, 30-09-2012)