Overslaan en naar de inhoud gaan

Afschaffing tijdelijk huurcontract gered dankzij compromis over 'proefsamenwonen'

Image

Wie gaat samenwonen, mag het eigen huis onder bepaalde voorwaarden tijdelijk verhuren. Als de nieuwe relatie slaagt en het huis alsnog wordt verkocht, kan de huur worden opgezegd. Met deze uitbreiding van de bestaande 'diplomatenclausule' lijkt alsnog een meerderheid voor de nieuwe huurwet binnen handbereik. Een tweede uitzondering lijkt in de maak voor woningeigenaren die hun huis tijdelijk willen verhuren totdat er eerstegraads bloedverwanten (kinderen of ouders) in trekken.

Met een initiatiefwet willen PvdA en CU het standaard gebruik van tijdelijke huurcontracten voor zelfstandige woonruimten afschaffen. Dat moet huurders weer dezelfde zekerheden geven als voor 2015, de invoering van de wet doorstroming huurmarkt door toenmalig minister Blok. Die wet heeft tot een grote vlucht van tijdelijke contracten en extra prijsopdrijving geleid. De Kamer debatteerde al twee keer eerder over het voorstel van Pieter Grinwis en Henk Nijboer.

Het wetsvoorstel voorzag in enkele (bestaande) uitzonderingsgronden, zoals de zogeheten 'diplomatenclausule', dat tijdelijk verhuur toestaat als iemand tijdelijk in het buitenland gaat werken of studeren. Maar CDA en VVD willen op de valreep veel ruimere mogelijkheden om tijdelijke huurcontracten af te sluiten. Zo wilden ze dat particuliere verhuurders met één huurwoning het recht krijgen in het huurcontract een clausule op te nemen een huurcontract te ontbinden als een familielid de woning wil gaan bewonen of als de woning wordt verkocht. Deze ingrijpende amendementen maakten een nieuw debat noodzakelijk. 

Verkoop verbreekt huurrecht - de laatste en meest verstrekkende uitzondering - is van de baan. Het compromis dat PvdA en CU met de nieuwe CDA-woordvoerder Inge van Dijk hebben uitgedokterd is een beperkte uitbreiding van de diplomatenclausule. Eigenaren met maximaal één huurwoning mogen een tijdelijk huurcontract opstellen bij 'proefsamenwonen' én bij mogelijke verhuur op termijn aan een eerstegraads bloedverwant.  De duur van het nieuwe tijdelijk contract mag langer zijn dan de huidige maximale termijn van twee jaar, zolang deze maar in overleg tussen huurder en verhuurder vooraf is afgesproken. Om sluiproutes te voorkomen geldt bij proefsamenwonen de beperking dat de verhuurder al twee jaar eigenaar moet zijn van de woning.

Na drie debatten lijkt er nu een meerderheid in de Kamer voor het initiatiefvoorstel. Komende dinsdag stemt de Tweede Kamer over het wetsvoorstel en de amendementen.