Overslaan en naar de inhoud gaan

Ymere beperkt jaarlijkse huurverhoging: + 1,6 procent

Image

Woningcorporatie Ymere beperkt voor sociale huurwoningen de gemiddelde huurverhoging per 1 juli tot 1,6 procent. Daarover is afgelopen maand overeenstemming bereikt met huurdersorganisatie SHY. De huurstijging ligt flink onder de wettelijk toegestane verhoging van 2,3%.

Ook bevriest Ymere de huren van een extra groep huurders in de laagste inkomenscategorie waarvan de huur al op de betaalbaarheidsgrens zit. Het gaat om de groep die vorig jaar een huurverlaging heeft gekregen via de Wet eenmalige huurverlaging. En hogere inkomens die te maken krijgen met een inkomensafhankelijke huurverhoging, kunnen een lagere huurverhoging krijgen als blijkt dat hun inkomen is gedaald tot onder de vastgestelde inkomensgrenzen.

SHY-voorzitter Wilma van Lijf prijst de opstelling van Ymere, al had ze graag gezien dat de huren van alle sociale huurders zouden zijn bevroren. “De inflatie en de energieprijzen stijgen razendsnel. Een grote groep huurders zit financieel klem en dan is een huurverhoging simpelweg niet meer op te brengen”, aldus Van Lijf.

SHY spreekt van een ‘belangrijk keerpunt’ en is blij dat Ymere haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. Van Lijf vertrouwt erop dat Ymere ook de komende jaren bereid zal zijn de huren te matigen. Verder verwacht zij steun van de corporatie in de strijd met politiek Den Haag om meer financiële ademruimte voor de huurders, bijvoorbeeld in de vorm van een extra maand huurtoeslag.