Overslaan en naar de inhoud gaan

Woonrede Portaal: 'Er is een woonramp gaande die duizenden mensen treft'

Image

Het demissionaire kabinet mag huurders en woningzoekenden niet in de kou laten staan. De verhuurderheffing moet afgeschaft. De Actieagenda Wonen van Aedes biedt vervolgens oplossingen voor het bestrijden van de woningnood, zo betoogt Dirk Jan van der Zeep, voorzitter van de raad van bestuur van Portaal in zijn ‘Woonrede’ op de tweede dinsdag van september.

“Het gaat niet goed met wonen in Nederland. Zo begon de Woonrede van vorig jaar. Nu, een jaar later kan ik wederom zeggen: het gaat nog steeds niet goed met wonen in Nederland. Helaas. Het afgelopen jaar is de wooncrisis alleen maar groter geworden. Er is een woonramp gaande die duizenden mensen treft.” Jongeren moeten bij hun ouders blijven wonen, omdat de wachttijden voor een sociale huurwoning zo lang zijn. Pas gescheiden mannen en vrouwen slapen noodgedwongen bij vrienden op de bank. Ook telt Nederland bijna 40.00 daklozen.

Portaal voelt zich verantwoordelijk de wooncrisis aan te pakken, maar gebrek aan middelen blokkeert de bouw van extra woningen. Het kabinet komt, aldus Van der Zeep, niet verder dan ‘wat doekjes voor het bloeden’. “Onlangs werd bekend dat het demissionaire kabinet komend jaar miljarden uittrekt voor klimaatmaatregelen. En dat het diep in de buidel tast voor de aanpak van de georganiseerde misdaad. Dat is mooi en nodig. Hopelijk vergeet dit demissionaire kabinet huurders en woningzoekenden niet”, zegt Van der Zeep in zijn Woonrede.

Hij gaat er in de Prinsjesdag-campagne van Portaal vanuit dat er ‘wat extra verrassingen uit het koffertje van Hoekstra komen’, zoals de afschaffing van de verhuurderheffing.