Overslaan en naar de inhoud gaan

Wooncoöperatie Copekcabana doet bod op woningen

Image

Wooncoöperatie Copekcabana heeft een bod uitgebracht van 5,5 miljoen euro op dertig woningen van Ymere in de Van der Pekbuurt in Noord. Het gaat om huizen in de Anemoonstraat en de Oleanderstraat. Het bedrag ligt beduidend onder de marktwaarde. De groep hoopt op een coulante houding van de corporatie. Volgens mede-initiatiefnemer Bas van Vlaenderen is het bod bedoeld als startschot voor nieuwe gesprekken. Op 23 februari staat overleg gepland met de Ymere.

De wooncoöperatie Copekcabana is in 2014 opgericht. “In principe staat Ymere sympathiek tegenover dit initiatief, omdat het gaat om het huisvesten van een sociale doelgroep”, vertelde Marjolein Cazemier, procesmanager Stedelijke Vernieuwing, eerder aan NUL20. Maar dan moet wel overeenstemming komen over de koopprijs. Cazemier destijds: “We verkopen in eerste instantie voor marktwaarde, dat moeten we ook volgens de wet.”

Inmiddels is er wel meer mogelijk: minister Blok heeft in de nieuwe Woningwet corporaties de mogelijkheid gegeven voor experimenteerruimte, en inclusief korting op de marktprijs. Woordvoerder Annelies Homma meldt dat Ymere daar nog altijd geen voorstander van is. "We juichen dit soort initiatieven die de buurt versterken toe, maar als we panden onder marktwaarde verkopen vloeit er maatschappelijk kapitaal uit de sector weg. Dat kunnen we dan niet meer elders investeren." Daarnaast is volgens haar moeilijk uit te leggen waarom je één bepaalde groep financieel bevoordeelt. Maar de directie zal pas na overleg met Copekcabana een standpunt innemen.

Het bod dat Copekcabana heeft uitgebracht omvat de totale stichtingskosten, benadrukt Van Vlaenderen. Dat is inclusief casco-renovatie. Volgens schattingen ligt de marktwaarde van de panden enkele miljoenen hoger.  
Copekcabana heeft voor de lening aangeklopt bij de Duitse GLS bank uit Bochum. Nederlandse banken blijven afhoudend staan tegenover het verstrekken van hypotheken aan collectieven. Wat ook niet helpt is dat er geen Nationale Hypotheekgarantie kan worden verstrekt, omdat er geen sprake is van individueel eigendom. In Duitsland is het financieren van Baugruppen veel gangbaarder.
Zie ook: Wooncoöperatie in Noord wil twee blokken overnemen (NUL20, september 2015)