Overslaan en naar de inhoud gaan

Willem Hein Schenk benoemd tot stadsarchitect Haarlem

Image

De gemeente Haarlem heeft Willem Hein Schenk per 1 mei voor een periode van drie jaar benoemd tot stadsarchitect. Met deze benoeming kiest het college voor een onafhankelijk adviseur voor strategische vraagstukken op het snijvlak van stedelijke ontwikkeling, duurzaamheid, mobiliteit en sociale inclusiviteit.

Bedoeling is dat hij met een frisse, onafhankelijke blik de grote vraagstukken waar Haarlem voor staat in ogenschouw neemt. ”Met Willem Hein Schenk krijgt onze groeiende stad Haarlem een ervaren architect die ons gaat helpen onze ambities waar te maken. Haarlem kent een rijke traditie van stadstimmerman tot stadsbouwmeester, dan wel stadsarchitect. De invulling van de functie veranderde mee met de stad. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij een nieuwe eigentijdse invulling aan de functie gaat geven”, aldus wethouder Floor Roduner van Ruimtelijke Ontwikkeling.

Willem Hein Schenk is sinds 1992 als architect en adviseur verbonden aan De Zwarte Hond. De afgelopen jaren heeft hij onder meer gewerkt aan het nieuwe Cultuurcentrum Zinder in Tiel, de renovatie van het gemeentehuis in Bussum en een nieuw ontvangstgebouw op Nationaal Park De Hoge Veluwe. “In mijn nieuwe rol in Haarlem wil ik vooral als verbinder en aanjager van een uitgesproken ruimtelijke ambitie de stad verder helpen naar een gezamenlijk geformuleerde toekomst”, zo zegt Schenk. “Het lijkt me heel spannend om daar samen met de bewoners, gebruikers, de bestuurders en de ambtenaren van Haarlem de komende jaren aan te werken.” Hij wil de eerste honderd dagen van mijn nieuwe functie gebruiken om de stad goed te leren kennen. Schenk is de opvolger van Max van Aerschot, die tien jaar lang de rol van stadsbouwmeester heeft vervuld. Van Aarschot raakte in 2018 in conflict met de gemeente na een claim wegens achterstallig honorarium.