Overslaan en naar de inhoud gaan

Wethouder Mieke Booij van Haarlemmermeer legt functie neer

Image

Wethouder Mieke Booij-van Eck van de gemeente Haarlemmermeer heeft afgelopen week besloten haar portefeuilles met onder meer woonbeleid neer te leggen en te stoppen als wethouder.

"De periode rond Kerst is vaak een tijd van bezinning, samenzijn met familie en goede gesprekken. Zo ook voor mij. Ik ben erachter gekomen dat op dit moment het wethouderschap iets van mij vraagt wat ik niet kan bieden. De portefeuilles zijn stuk voor stuk interessant, boeiend en mooi. De dynamiek en diversiteit van de gemeente spreken mij ontzettend aan en ik voel me al jaren sterk betrokken bij het wel en wee van Haarlemmermeerders. Het besluit om te stoppen gaat mij dan ook aan het hart, maar het is weloverwogen genomen”, aldus Booij in een verklaring.

Haar aftreden komt als een verrassing. Afgelopen maand brak zij in Nul20 nog een lans voor de bouw van veel meer betaalbare woningen in Haarlemmermeer. “Haarlemmermeer lijkt een gemeente met veel rijke inwoners, maar we hebben nog veel meer mensen met een kleine portemonnee. Juist voor hen moeten we bijbouwen. Vandaar dat het huidige college ervoor heeft gekozen, dat de helft van de toekomstige bouwproductie uit betaalbare woningen moet bestaan: goedkope koopwoningen, huurwoningen in het middensegment en sociale huurwoningen. Betaalbare woningen zijn belangrijk om de doorstroming te bevorderen en om de woningnood onder bijvoorbeeld jongeren te verminderen.”
De Partij van de Arbeid heeft Fouad Sidali (54) voorgedragen als kandidaat-wethouder. Sidali is van huis uit journalist/programmamaker. Ook werkte hij als bestuursadviseur bij de gemeente Amsterdam en vervulde hij politieke functies: stadsdeelwethouder in West en wethouder in Culemborg. Op dit moment werkt hij bij de KNVB als procesbegeleider diversiteit en inclusie. Sinds vorig jaar woont hij weer in Haarlemmermeer.