Weer minder huiseigenaren met betalingsachterstand op hypotheek

07.11.18
Weer minder huiseigenaren met betalingsachterstand op hypotheek

Het aantal huiseigenaren dat kampt met een betalingsachterstand op hun hypotheek blijft opmerkelijk dalen. Op 1 oktober hadden bijna 80 duizend kredietnemers een betalingsachterstand van minimaal drie maanden op hun hypotheek. Exact een half jaar eerder waren dat er nog bijna 86 duizend. Dat komt neer op een afname van ruim 7 procent in zes maanden tijd, zo blijkt uit de nieuwe Hypotheekbarometer van BKR.

Financiële toezichthouders en instellingen in binnen en buitenland uiten regelmatig hun zorgen over de enorme hypotheekschuld die Nederlanders gezamenlijk hebben opgebouwd. De aflossingsvrije hypotheekschuld zou zo'n 340 miljard euro bedragen. Toch staan Nederlandse woningeigenaren bekend als trouwe betalers, zelfs tijdens de crisis. In juli 2015 kende het aantal mensen met een hypotheekachterstand zijn piek. Op dat moment hadden ruim 113 duizend kredietnemers een betalingsachterstand op het aflossen van hun hypotheek. Sindsdien daalt het aantal mensen met betalingsproblemen gestaag. Op 1 oktober 2017 hadden bijna 91 duizend mensen een betalingsachterstand en binnen een jaar tijd is dit aantal met bijna 11 duizend afgenomen. BKR verwacht dat het aantal huiseigenaren met een problematische betalingsachterstand op hun hypotheek de komende tijd verder afneemt.

Er komen ook steeds nieuwe gevallen bij. Peter van den Bosch, algemeen directeur van BKR: “In het afgelopen kwartaal kregen 1750 nieuwe kredietnemers te maken met een betalingsachterstand van minimaal drie maanden. In het aantal nieuwe gevallen is wel een daling te zien. Een kwartaal eerder kwamen er bijna 2100 nieuwe kredietnemers met een achterstand bij en in het tweede kwartaal van 2018 ging het om iets meer dan 2600 kredietnemers.”

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS