Overslaan en naar de inhoud gaan

Volgende stap in slepend project voor sociale nieuwbouw aan de Voorzaan in Zaandam

Image

De gemeenteraad van Zaanstad neemt in september een besluit over wijziging van het  bestemmingsplan voor Badhuisweg 1 op ‘het Eiland’ in Zaandam. Nu nog staat op die plek aan de Voorzaan een leegstaand kantoorgebouw, waar Rochdale eigenaar van is. Het plan voor Badhuisweg 1 bestaat uit de bouw van 120 sociale huurappartementen, verdeeld over twee gebouwen. Rondom de nieuwe gebouwen komt openbare ruimte met parkeerplaatsen en groen.

“Er is in Zaanstad veel behoefte aan meer betaalbare woningen. Deze sociale huurappartementen zijn daarom heel welkom en dat op deze práchtige plek aan de Zaan. De kade wordt met de herinrichting openbaar toegankelijk gemaakt, met zicht op de sluizen en ontmoetingsplekken in het groen”, aldus wethouder René Tuijn.

Als de gemeenteraad het bestemmingsplan heeft vastgesteld, is het voor betrokkenen nog mogelijk in beroep te gaan. Onder de huidige bewoners van het Zaaneiland bestaat weerstand tegen de bouwplannen. Zij vinden dat er te weinig parkeerplekken worden toegevoegd. Ook bestaat er vrees voor verlies aan uitzicht. Bovendien valt de bouw van alleen sociale huur niet in goede aarde. Bouwplannen slepen zich al jaren voort. NUL20 schreef er eerder een uitgebreid artikel over (zie onder).