Overslaan en naar de inhoud gaan

Vereveningsfonds Amsterdam stijgt naar 256 miljoen euro

Image

Het Vereveningsfonds van de gemeente Amsterdam is afgelopen jaar gestegen naar 256 miljoen euro. Daarvan is 213 miljoen euro beschikbaar voor investeringen in gebiedsontwikkeling. Deze zogeheten 'vereveningsruimte' is in een jaar tijd met meer dan vijftig procent gestegen. De rest (43 miljoen euro) is nodig als weerstandsreserve.
"Vorig jaar waren we al enthousiast over de stand van het Vereveningsfonds. Het afgelopen jaar is de gemeente Amsterdam nog succesvoller geweest met gronduitgifte", zo verklaart wethouder Eric van der Burg van Grondzaken. De hogere grondopbrengsten zijn het gevolg van de aantrekkende woningmarkt. "Uit de groei van de grondopbrengsten blijkt de aantrekkingskracht van Amsterdam en het vertrouwen in haar economie", aldus de wethouder.
Het geld wordt voor een groot deel gebruikt voor nieuwe gebiedsontwikkeling, zoals de aanleg van IJburg 2, de ontwikkeling van de Sluisbuurt en de aanleg van de Urban Sport Zone op het Zeeburgereiland. Ook heeft het college besloten veertig miljoen uit het Vereveningsfonds te halen voor het versneld opknappen van de openbare ruimte in Noord en buiten de Ring.