Overslaan en naar de inhoud gaan

Vanaf 2024 puntenaftrek voor woningen met laag energielabel

Image

Vanaf 2024 wordt de maximale huur van slecht geïsoleerde woningen verlaagd. Minister De Jonge heeft in een Kamerbrief aangekondigd dat er puntenaftrek komt voor woningen met een energielabel E, F of G.  De maximale huurprijs van een woning met een G-label zou door de maatregel zo'n 50 euro lager kunnen uitvallen.

De brief van de minister De Jonge is onder andere een reactie op de aangenomen motie Kuiken waarin wordt aangedrongen op huurverlaging voor tochtige woningen. In Nederland hebben nog 580.000 woningen een energielabel F of slechter. Ongeveer de helft van die huurwoningen heeft nog enkel glas.

Van verschillende kanten, waaronder de Woonbond, wordt er op aangedrongen om enkel glas als bouwkundig gebrek aan te merken. Dat zou verhuurders dwingen in actie te komen. De Jonge wil die weg niet op. Hij stuurt liever op de energieprestatie van de hele woning. Enkel glas is volgens hem een onvoldoende indicatie daarvoor. Bovendien zou een eenzijdige focus op het plaatsen van dubbel glas kunnen leiden tot vocht- en schimmelproblemen. Energiebesparing stimuleren via het WWS is volgens De Jonge gerichter dan via een gebreksverklaring. Dat laatste raakt namelijk ook woningen waar de huur laag is gezien de geboden kwaliteit.  

Op dit moment krijgt een label G woning nul punten in het WWS. Dat loopt op tot 52 punten voor label A++. De Jonge wil nu dus deze financiële prikkel versterken door aftrekpunten toe te voegen. Details ontbreken nog. Als indicatie wordt in de brief als voorbeeld genoemd dat de maximale huurprijs van een woning met een G-label zo'n 50 euro, ongeveer 10 punten, lager gaat uitvallen.

De Woonbond wil steviger maatregelen: "Het is tijd om verduurzaming af te dwingen, onder andere door enkelglas tot gebrek te verklaren,” zegt Zeno Winkels, directeur van de Woonbond.